Еколозите отново на протест, този път за спасяването на всички природни паркове

https://crimes.bg/inczidenti/ekolozite-otnovo-na-protest-tozi-pat-za-spasyavaneto-na-vsichki-prirodni-parkove/31629 Crimes.bg
Еколозите отново на протест, този път за спасяването на всички природни паркове

Еколози в 10 града излизат на протест за защита на българската природа. В страницата във Фейсбук  „За да остане природата в България” е записано, че битката вече не е само за спасяването на природен парк Странджа, а е битка за спасяването на всички природни паркове, застрашени от своеволията на институциите. „Заповедта на МРР за спиране на ОУП-а на община Царево е нещо несигурно, което не решава дългосрочно проблема. За да сме спокойни, че нито този, нито който и да е ОУП на друга община, приет без екологична оценка ще създаде други проблеми, са необходими промени в ЗУТ и действия на МОСВ, които парламент и министър продължават да не предприемат”, обясняват еколозите. Протестът в Бургас започва от 18 часа пред „Часовника”.Природозащитниците призозават още : „Битката вече не е само за Странджа. Няколко черноморски и планински общини точат зъби за новите си устройствени планове без екологични оценки, след като решението на съда и правителството им даде тази възможност.Атаката срещу природата и законността този път е повсеместна! Кутията на Пандора е отворена! Трябва да ги спрем!Българският парламент трябва да приеме бързи законодателни промени, които да гарантират, че няма да се прилагат общи устройствени планове без иначе задължителните екологични оценки, в противоречие на българското и европейско право.Очакваме и Европейската комисия да започне процедурата, която да принуди властите да престанат да погазват законите и природата. Но дотогава трябва да спрем застрояването!

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.