Проф. Донка Байкова със стряскащи разкрития за затлъстяването сред българите

https://crimes.bg/uncategorized/prof-donka-baykova-sas-stryaskashti-razkritiya-za-zatlastyavaneto-sred-balgarite/27623 Crimes.bg
Проф. Донка Байкова със стряскащи разкрития за затлъстяването сред българите

Топ диетологът проф. Донка Байкова е посветила 50 години от живота си на своята професия. Автор е на десетки диети за отслабване и провежда ежедневни консултации.


Вероятно сте забелязали, че напоследък нацията ни затлъстява все повече и както казват някои – пълнеят дори и от въздуха. По този повод специалистът казва, че затлъстяването е външна проява на цялостния ни здравословен статус и това е една от причините, поради които се категоризира като заболяване.


Причините за напълняване са много, но истината е, че 40% от българите носят генетичен заряд за пълнеене поне по една родителска линия. Ако генетичният заряд е и по двете родителски линии, то тогава рискът от затлъстяване се покачва на 80%. Остават едни 20% епигенетика, което означава, че можем да регулираме теглото до правилните норми.


Сред причините за напълняване е и дисбалансът в хранителния режим, стрес, обездвижване и не на последно място приеманите лекарствени продукти, които водят до сериозно забавяне на метаболизма. Не трябва да пренебрегваме и технологичните добавки в храните, които също повреждат метаболизма.


Един от съветите, които специалистът дава за отслабване, е при усещане за глад да пием вода, която създава усещането, че стомахът е пълен. Това усещане обаче ще е само за 7 минути. Консумацията на диня и краставица също действат засищащо, но проблемът е, че бързо напускат храносмилателния тракт и човек трябва да се храни с тях едва ли не непрекъснато.


Категорична е, че не съществува универсална диета за отслабване и допълва, че ако имаше такава, то създателят й щеше да е носител на Нобелова награда.

Проф. Байкова разкрива, че след 3 седмици и най-добрата диета става неефективна, тъй като организмът се адаптира към нея и намира механизми, чрез които да неутрализира загубата на тегло.


Посочва, че между отделните хранителни вещества протичат хиляди процеси и килограми се редуцират чрез наблюдението им, поради което има нужда от контрол от специалист. За съжаление у нас над 22% от младите (до 30-годишна възраст) са с наднормено тегло. Измършавяване се наблюдава при 18% и то обикновено е свързано с хранително разстройство.


По отношение на така нашумелия напоследък Оземпик, проф. Байкова посочва, че той съдържащият се в него семаглутид дава сигнали на мозъка да започне да разгражда мазнините, превръщайки ги в глюкоза. Към момента всички са луднали по този продукт, без да си дават сметка, че той нанася сериозни увреждания върху черния дроб, панкреаса и дори бъбреците. Не жали и очите. В Щатите този продукт се използва от около пет години, а у нас от една и още е твърде рано да се каже какви са пораженията от употребата му.


Диетологът разкрива универсалната формула, по която да установите кои са правилните за вас килограми – от височината си в сантиметри, вадите 100 и полученият резултат е нивото на килограми, които трябва да поддържате. Всеки килограм над този резултат, е вреден за здравето ви.


Специалистът посочва, че измършавяването също е вредно и е сигнал за редица здравословни проблеми – нарушено кръвотворене, слаба имунна устойчивост, работещи на ниски обороти органи и системи. Освен това тези хора страдат от дефицити на различни видове витамини и минерали.


В заключение проф. Байкова разкрива, че за да сме здрави, е нужно ежедневното ни меню да съдържа 60 хранителни вещества.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.