Жители на село Маринка блокираха екоинспекцията в Бургас, не искат каменна кариера

https://crimes.bg/inczidenti/zhiteli-na-selo-marinka-blokiraha-ekoinspekciyata-v-burgas-ne-iskat-kamenna-kariera/33500 Crimes.bg
Жители на село Маринка блокираха екоинспекцията в Бургас, не искат каменна кариера

[видео - bszone.info]Шефът на еко инспекцията в Бургас Антоний Иванов беше посрещнат с освирквания от жителите на село Маринка. Те продължават да настояват да бъде отменена оценката за въздействия на околната среда, която е положителна и дава разрешение на фирма „Берил” да изгради каменна кариера до селото. Чуха се обвинения, че управителят на фирмата Илко Бонев, който е бивш директор на Бургаски медни мини, е платил на еко инпекцията за положителното становище. Директорът на Районната инспекция за опазване на околната среда се опита да успокои протестиращите като обеща, че ще има нова екооценка на терена.Жителите на Маринка се заканиха, че ако екооценката отново бъде положителна ще блокират международния път за Турция, който минава през селото.Според протестиращите каменната кариера ще замърси въздуха на селото, а силните взривове могат да разрушат къщите.На протеста бяха дошли и много майки с децата си. Селото е едно от най-бързо развиващите се до Бургас, с близост до планината и морето, а въздухът е един от най-чистите в района.Кметът на селото Лъчезар Колев припомни, че здравната инспекция вече излезе с ново отрицателно становище за бъдеща кариераЖителите на Маринка са готови да протестират всеки ден докато бъде премахната окончателно концесията за каменната кариера. Част от протестиращите твърдяха, че всъщност на терена ще се добива злато и мед, но това се крие от инвеститорите. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.