Задържаха под стража двама турски граждани, разследвани за контрабанда на кокаин

https://crimes.bg/inczidenti/zadarzhaha-pod-strazha-dvama-turski-grazhdani-razsledvani-za-kontrabanda-na-kokain/33196 Crimes.bg
Задържаха под стража двама турски граждани, разследвани за контрабанда на кокаин

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение задържане под стража на турските граждани Мурат Терзи и Акин Мустафа. Те са разследвани по обвинение в това, че на 9 юни  са направили опит да пренесат през българската границата  в посока на  Турция 25,625 кг кокаин, като предмета на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Наркотичните вещества са били укрити в тайници в автомобил „БМВ“. Обвиняемите са заловени на ГКПП Малко Търново. Пред Окръжен съд – Бургас двамата заявиха, че желаят да бъдат съдени, без да им се налага мярка за неотклонение задържане под стража.Окръжен съд – Бургас като взе предвид представените по делото доказателства и заявените от страните становища, прие, че по механизма на извършване на престъплението и тежестта на деянието може да се направи извод за наличие на обосновано предположение за авторство на Терзи и Мустафа. Съдебният състав посочи, че разследването е в начален етап и предстои да бъдат извършвани процесуални действия с обвиняемите, включително да се изготви експертиза на установеното наркотично вещество. Съдът обърна внимание, че двамата не са български граждани и нямат постоянен адрес. Тези обстоятелство и фактът, че деянието, за което са привлечени да отговарят представлява тежко умишлено престъпление, мотивира съда да приеме, че съществува реална опасност те да се укрият или да извършат друго деяние. С тези аргументи Окръжен съд – Бургас намери, че на Терзи и Мустафа трябва да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение.За този съдебен акт ще бъдат уведомени Министерството на външните работи на Република България и Консулството на Република Турция в Бургас.Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас в 3-дневен срок. Въззивното дело е насрочено за 17.06.2014 г. от 11 ч.Пресцентърът уточнява, че за деянието, за което са разследвани Терзи и Мустафа Наказателният кодекс предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба в размер от 200 000 лв. до 300 000 лв.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.