Репортер: Ако пътниците от боинга са падали живи, какъв ли ужас са изпитали

https://crimes.bg/inczidenti/reporter-ako-patnicite-ot-boinga-sa-padali-zhivi-kakav-li-uzhas-sa-izpitali/33623 Crimes.bg
Репортер: Ако пътниците от боинга са падали живи, какъв ли ужас са изпитали

Отдалеч гледката е едва ли не красива - стотици бели ленти се веят из слънчогледови ниви и поляни с пъстри цветя.Но смисълът на лентите е злокобен - с тях бележат местата, където има труп от сваления малайзийски самолет. Така започва разказа си за “Дейли мейл” журналистът Йън Биръл.“В това печално гробище до изоставена птицеферма от съветско време лежат невинни хора, чийто живот свърши внезапно на 10 км височина след ракетен обстрел”, пише той.Картината на местопроизшестието е повече от покъртителна. Там четвърти ден на слънчевия жар лежат стотици разлагащи се трупове. Някои са паднали закопчани за седалките. Други са смачкани, разкъсани.От храсталак се подава човешка ръка, Край нея - крак, обут в маратонка. На обгорено място пет трупа са паднали един върху друг. Носи се мирис на тлен. Край шосето гол младеж лежи на показ в черен чувал - ципът не е затворен.Сред руините се валят бордови карти, паспорти, разбити компютри. Учебник, кутия шоколадови бонбони, дамско бельо са разпръснати от куфар. Две бутилки уиски от фришопа куриозно са останали невредими.“Можем да си представим ужаса на тези хора, ако са имали нещастието да летят живи към земята. Последната обида за тях е, че дори и в смъртта достойнството им не е пощадено”, пише “Дейли мейл”.Местни жители разказват пред вестника как мародери са ровили в багажа на загиналите и задигали всичко ценно.“Униформени и от двете страни не се посвениха да крадат от труповете. Беше отвратително! Ровеха край умрелите като най-долни апаши”, казва пред “Мейл” очевидец, който наблюдавал мястото на катастрофата 2 дни. Той показва на журналисти място с парчета от камера и бинокъл. Обяснява: “Един ги извади от чантата на пътник, а после ги захвърли. Бяха счупени.”От малко езеро стърчи парче от самолета. Наблизо мъж в защитна униформа рови из останките - не се знае помага или тараши. Само на това място лежат 50-ина тела.Лидерът на сепаратистите Александър Бородай уверява, че хората му с готовност се включват в спасителните операции.Бившият журналист се оплаква, че никой не отговаря на зова му за помощ. “Невинни хора лежат на слънчевия пек. Има една пенсионерка - труп проби покрива ѝ и падна на леглото.Тя моли да махнем тялото, но не можем да се месим”, уверява той.Отвсякъде валят критики, че районът на катастрофата не е бил отцепен и мнозина са могли да обикалят свободно там.Едва вчера, след дни на безредие и хаос, многобройни бивши полицаи за борба с безредиците са обградили зоната с кордон, съобщи Би Би Си, но не уточни откъде са дошли те. (24часа)

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.