Община Несебър: Пукнатината върху църквата „Св. Йоан Алитургетос“ е стара, предстои реставрация на храма

https://crimes.bg/inczidenti/obshtina-nesebar-puknatinata-varhu-carkvata-sv-yoan-aliturgetos-e-stara-predstoi-restavraciya-na-hrama/31758 Crimes.bg
Община Несебър: Пукнатината върху църквата „Св. Йоан Алитургетос“ е стара, предстои реставрация на храма

„Пукнатината на църквата „Св. Йоан Алитургетос“ не е от сега и причината за нея не е започналото, в съседство на храма, строителство на сградата на старото кметство. Строителните работи са съобразени изцяло с терена и условията за строеж в архитектурен резерват, вписан в ЮНЕСКО”. Това коментираха специалисти от археологически музей „Старинен Несебър“ по повод сигнал на граждани, забелязали пукнатината върху храма. снимка: panoramio.comОт музея припомнят, че неотдавна на църквата „Св. Йоан Неосветени“ е бил извършен сондаж, тъй като в момента тече проект за реставрация на храма, който най-вероятно ще бъде финансиран по европроект и ще започне съвсем скоро.Местни хора споделят, че на тази стена пукнатина е имало и преди да започнат строителните работи на сградата на старото кметство. Добрата новина в случая е, че емблематичната за Несебър църква „Св. Йоан Алитургетос“ ще бъде реставрирана и ще върне някогашния си славен блясък. Напомняме, че по проекта „Вяра в Несебър“ бяха реставрирани църквите „Св. Йоан Кръстител“, северният двор на църквата „Св. Архангели Михаил и Гавраил“, както и двора около църквата „Св. Спас“. Приоритет на ръководството на Община Несебър остава опазването, съхранението и поддържането на културно-историческото наследство на единствения български град, вписан в листата на ЮНЕСКО.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.