Официално: Вторият пилот свалил умишлено самолета във Франция

https://crimes.bg/po-sveta/oficialno-vtoriyat-pilot-svalil-umishleno-samoleta-vav-franciya/37665 Crimes.bg
Официално: Вторият пилот свалил умишлено самолета във Франция

Вторият пилот е предизвикал падането на германския самолет във френските Алпи, съобщи прокуратурата в Марсилия, цитирана от АФП.

По данни на прокуратурата действията на втория пилот са били преднамерени.

От прокуратурата обясниха, че първият пилот е бил заключен извън пилотската кабина и не е успял да влезе.

Вторият пилот - 28-годишният Андреас Лубиц, е управлявал самолета сам по време на самолетната катастрофа и преднамерено е започнал спускането на самолета. Сигнал за бедствие не е бил изпратен, обясни прокурорът Брис Робен, позовавайки се на данни на намерената „черна кутия“ на самолета.

На записа се чува, че капитанът моли втория пилот да поеме управлението и шума от сменянето на местата и затварянето на вратата. Предполагаме, че капитанът е излязъл, за да отиде до тоалетната. Вторият пилот е бил сам в кабината и е натиснал бутона за снижаване на самолета. След това се чува как капитанът се опитва да говори с помощника си чрез интерфон, но няма отговор. Чува се и дишането на втория пилот до самия удар. Това предполага, че той е бил жив до катастрофата, разясни прокурорът на Марсилия. 

Вторият пилот нарочно е започнал да намалява височината на самолета. Това не е загуба на височина, която е анормална – 304 метра за минута. Но не е имало причина да го прави и не е имало причина да не пусне капитана в кабината. Дишането му остава нормално до удара, така че не изглежда да е имал сърдечен удар или друг здравословен проблем, обясни Робен.

При самолетната катастрофа във Френските Алпи загинаха 150 души – 144 пътници и шестима души екипаж.

По думите на Робен пасажерите на катастрофиралия самолет до последния момент не са съзнавали приближаващата катастрофа. Пътниците са загинали мигновено, допълни той. 

Лубиц е германски гражданин и не е присъствал в списъците с терористи. Не е известно и да е имал връзки с терористи или екстремисти, подчерта Робен, като каза, че по-късно днес или утре се очаква допълнителна информация от германските власти за миналото и личния живот на втория пилот. 

По-рано стана ясно, че според данните от „черната кутия“ на самолета един от пилотите се е намирал в пилотската кабина, а другият е бил извън нея и се е опитал да влезе, но не е успял.

"Човекът пред вратата почуква леко, но няма отговор. И тогава започва да удря по вратата по-силно, но няма отговор. Никога не получава отговор. Можете да чуете, че той се опитва да разбие вратата", съобщи източник New York Times.

От Lufthansa обясниха, че вторият пилот на самолета е имал 630 летателни часа. Той е бил нае от Germanwings през 2013 г.

Командирът пък е имал над 10-годишен опит и над 6000 летателни часа със самолети Airbus.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.