Какво се случва с журналиста, разкрил истината за COVID-19?

https://crimes.bg/po-sveta/kakvo-se-sluchva-s-zhurnalista-razkril-istinata-za-covid-19/39580 Crimes.bg
Какво се случва с журналиста, разкрил истината за COVID-19?

 

Очевидно животът му се е превърнал в истински ад

Стана ясно какво се става с изчезналия китайски журналист, който разкри цялата истина за COVID-19.

 

Приятел на журналиста Чен Киуши, който разкри цялата истина за избухването на епидемията от коронавирус в Ухан, разказа какво се случва с него.

 

По думите му, журналистът насилствено е бил сложен под карантина, пише Би Би Си. Познатият на Чен Киуши качи в YouTube видео, в което разказва за състоянието на приятеля си.

 

По думите му, той бил в „добро здраве” и се намира под наблюдението на правителството. Мъжът обаче не разкрива къде се намира Киуши от месец февруари до момента.  

Адвокат по правата на човека, пожелал да остане анонимен, потвърди пред в. „South China Morning Post“ информацията, че Киуши е под наблюдение на властите.

 

„Тъй като властите решиха да не го привличат към наказателна отговорност, фактически продължават да го държат незаконно под наблюдение”, добавя юристът. Журналистите на Би Би Си отбелязват, че приблизително по едно и също време заедно с Киуши са изчезнали още двама души – китайски бизнесмен и репортерът Ли Зъуа, които също са съобщили за избухването на епидемията.

 

Изданието свързва изчезването им с опита на Китай да прикрие пандемията. Първата информация за изчезналите се появи през април. Тогава Ли Зъуа пусна клипче, в което описа какво се е случило с него през февруари. След публикацията при него са пристигнали полицаи и хора в защитни костюми и са го отвели в местния полицейски участък.

Срещу него е започнато разследване по обвинение в нарушаване на обществения ред, но по-късно делото е прекратено. Той също е бил принуден да стои известно време под карантина.

 

Преди да стане журналист, Чен Киуши е бил адвокат по правата на човека. След това започва да отразява протестите в Хонконг през август 2019 г. Той твърди, че китайските власти са започнали да го заплашват след връщането му на континента. Акаунтите му в социалната мрежа с над 700 000 последователи са изтрити.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.