ЕС одруса Великобритания с тлъста сметка заради "Брекзит"

https://crimes.bg/po-sveta/es-odrusa-velikobritaniya-s-tlasta-smetka-zaradi-brekzit/41519 Crimes.bg
ЕС одруса Великобритания с тлъста сметка заради "Брекзит"

Сумата е значително по-висока от очакваната

ЕС връчи на Великобритания тлъстата сметка, която трябва да плати заради „Брекзит“.

 

Оказва се, че Великобритания трябва да плати 47,5 млрд. евро на Европейския съюз като част от нейното финансово уреждане след Брекзит според консолидирания доклад за бюджета на ЕС за 2020 г., информира Ройтерс, цитирана от "Монитор.бг".

 

Докладът добавя, че парите се дължат съгласно поредица от членове, които двете страни договориха като част от споразумението за излизането на Великобритания от ЕС (Брекзит). 

 

Общата сума е значително по-висока от очакваната. Службата за бюджетна отговорност на Острова прогнозира в свой доклад за икономическите и фискалните прогнози от март 2018 г., че сметката ще възлезе на 41,4 млрд. евро.

 

Първоначална сума от 6,8 млрд. евро трябва да бъде платена през 2021 г., добавя консолидираният доклад на ЕС. Останалата част от сумата ще бъде платена по-късно.

Общата сума от 47,5 млрд. евро е посочена в доклада като "нетно вземане от Обединеното кралство".

 

Споразумението за търговията и сътрудничеството между Обединеното кралство и ЕС беше сключено през декември след повече от четири години остри преговори и продължително недоверие, след като Великобритания приключи 47 години членство в ЕС.

 

Във вторник Европейският съюз призова Лондон да обмисли ветеринарно споразумение по подобие на това с Швейцария с Брюксел относно селскостопанските храни, за да прекрати "колбасната война" след „Брекзит“ за някои стоки, движещи се между Великобритания и нейната провинция Северна Ирландия.

 

Напрежението се засили във връзка с търговските договорености за Северна Ирландия, особено за охладено месо. Отворената граница на провинцията с членката на ЕС Ирландия е единствената сухопътна граница на Обединеното кралство с ЕС и нейния обширен единен пазар. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.