Васил Божков загази здраво: Прокуратурата в Молдова започна разследване срещу него

https://crimes.bg/kriminalno/vasil-bozhkov-zagazi-zdravo-prokuraturata-v-moldova-zapochna-razsledvane-sreshtu-nego/39764 Crimes.bg
Васил Божков загази здраво: Прокуратурата в Молдова започна разследване срещу него

Васил Божков загази здраво

Тъмните облаци над Васил Божков няма да се разсеят скоро.

Главната прокуратура на Молдова започва разследване срещу него, свързано с лотарийния му бизнес в страната. Обект на разследването са лобистки интереси и лицензи, в полза на компаниите, свързани с хазартния бос, които към момента са монополизирали молдовския пазар, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на Нова телевизия.

Молдовският главен прокурор Александър Стояногло съобщи на извънреден брифинг за разследването срещу Божков, предава Newsmaker.md.

Обект на разследването са чиновници, които са действали "в свой материален интерес или в интерес на трети лица". Някои от тях служители в молдовското икономическо министерство и в Лицензионната палата.

Проверяват  се и "траекторията на действията, които са позволили да се нанесат щети на бюджета от съмнителни схеми на задгранични компании и монополен контрол на хазартния бизнес.

През 2016 г. молдовското правителство решава да намери частен партньор на Националната лотария на страната и избира австрийската компания Novomatic AG, а в сферата на букмейкърството и лотариите - NGM Company.

Учредител на последното дружество е регистрираната в Дубай компания NGM SPC Limited, която е основана от две български фирми - National Lottery AD и New Games AD.

Медиите в Молдова съобщават, че и двете компании принадлежат на един от най-богатите хора в България - Васил Божков.

Публикацията на Newsmaker.md посочва още, че през тази година той се е сдобил с обвинения за пране на пари и ръководене на организирана престъпна група, както и за извършване на други престъпления.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.