Шофьорът, прегазил Паоло, поиска по-ниска присъда

https://crimes.bg/kriminalno/shofyorat-pregazil-paolo-poiska-po-niska-prisada/37789 Crimes.bg
Шофьорът, прегазил Паоло, поиска по-ниска присъда

Решението на Върховния касационен съд ще стане ясно до месец




Източник:




2015-06-12 15:46:00


Крими


0

Прочетено: 124362

Кратка връзка








Върховният съд разгледа жалбата на шофьора, прегазил преди година 4-годишния Паоло в Стара Загора. Мъжът не се яви лично в съда, но поиска по-ниска присъда. Трагичният инцидент се случи на 2 юни м.г. на пешеходната улица "Цар Симеон Велики" в Стара Загора. 43-годишният Георги Сапунджиев навлязъл с джипа си в забранената за коли зона при опит да направи обратен завой и прегазил малкия Паоло Иванов. Момченцето карало велосипеда си, а на няколко метра били родителите му Иван и Красимира Иванови и неговата близначка Анжела. Паоло загина на място. 

 

Сапунджиев бе обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост на пешеходна пътека, като на първа инстанция бе признат за виновен и осъден на 3 г. и 4 месеца затвор. Апелативният съд в Пловдив обаче завиши наказанието на 9 г. лишаване от свобода, но тъй като шофьорът призна вината си, по закон тя  бе редуцирана с една трета  - на 6 години.

 

Георги Сапунджиев обаче подаде жалба във Върховния касационен съд. С нея той поиска намаляване на размера на наложеното наказание "лишаване от свобода" под 3 години. Днес той не се яви лично на делото, като в съдебната зала бе само адвокатът му Георги Георгиев, съобщиха БНР и bTV.  

 

Пред върховните магистрати защитникът аргументира искането на Сапунджиев с това, че той имал добри характеристични данни, а обвинението му било необосновано. Адвокатът твърди, че когато бутнал детето, то било на два метра от пешеходната пътека, а не на нея. Георги Георгиев се оплака и от огромния обществен натиск и от журналистите, които "демонизирали" клиента му. 

 

За да подкрепят близките на Паоло, в съдебната зала дойдоха техни приятели и очевидци на трагедията. От прокуратурата настояха и последната съдебна инстанция да потвърди 6-те години затвор за Сапунджиев. Същото поиска и майката Красимира Иванова. Тя заяви: "Посланието, което ми се иска да излъчи съдът е: "Шофьори, внимавайте, защото вашите престъпления не остават ненаказани!". Решението на Върховния касационен съд ще стане ясно до месец. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.