Нова измама плъзна в интернет

https://crimes.bg/kriminalno/nova-izmama-plazna-v-internet/40181 Crimes.bg
Нова измама плъзна в интернет

Нова измама плъзна в интернет

Профили на българи се оказаха мишената на измамници от Северна Африка. Киберпрестъпниците проникват през електронната им поща с цел събиране на данни за банкови карти и последващо източване на сметките, пише БЛИЦ, позовавайки се на „Телеграф".

През последния месец в ГДБОП са постъпили над 100 сигнала от потърпевши потребители. Антимафиотите коментират, че реалният им брой е много по-висок.

„Обикновено хакери, които подозираме, че са от Северна Африка и арабски страни, избиращи пощи в abv, които не са ползвани от години. Те не са защитени, не са им сменяни паролите и с тях човекът си е регистрирал фейсбук профила", обясняват експертите от отдел „Киберсигурност“.

Измамата набира скорост преди коледните и новогодишните празници. Най-често хакерите са тунизийци и нигерийци. Те използват гугъл преводач. Има и версия, че в измамата участват наши кибертерористи, пише БЛИЦ. 

Експерти съветват ужилените не само да сигнализират в ГДБОП, но и да докладват на фейсбук, че профилът им е хакнат.

Междувременно тече с пълна сила и нигерийската схема – през откраднати профили се искат пари от името на човека. Кореспонденцията се води от IP адреси от Близкия изток.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.