Името на Божков лъсна в нов скандал

https://crimes.bg/kriminalno/imeto-na-bozhkov-lasna-v-nov-skandal/40430 Crimes.bg
Името на Божков лъсна в нов скандал

Името на Божков лъсна в нов скандал

Името на Васил Божков се оказа замесено в още един скандал. Днес, 27 януари 2021 г., Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 10 лица. Те са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група. Тя е била създадена с цел незаконна банкова дейност и изнудване чрез заплахи и побой.

Доказателствата, които са събрани в хода на досъдебното производство сочат, че престъпното сдружение е било сформирано през януари 2018 г. и е действало на територията на гр. София.

Всеки от участниците изпълнявал определени функции, определени от ръководителя И. Г.-Пифа Оборотните средства за престъпната дейност осигурявал обвиняемият В.Д-Весо Брадата.

На лица с финансови затруднения са били доставяни заеми срещу определена лихва, както и на заложни къщи – най-често след устна договорка. В отделни случаи получателите били задължавани да подписват договор без юридическа стойност.

Източници от ГДБОП разкриват, че финансирането на въпросните лица е свързано с избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков. В хода на разследването е установено, че Пифовете са участвали в миналогодишните протести срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

За ресторантите на Весо Брадата се подозира, че в тях скрито участие е имал Божков.

Месечните вноски се плащали на ръка. При забаване на плащането от длъжник следвало капитализиране на лихвите, заплахи, физическо насилие.Така, от страх за живота си, получател на кредит от 4 000 лева, бил принуден да „възстанови“ на заемодателите си над 15 100 лв. на вноски.

Друг длъжник бил заплашван и след задържането под стража на 8 от обвинените за участие в групата в края на август 2020 г. Той получил 10 000 лв. заем от заложна къща, кредитирана от групата.

Четирима от обвиняемите са задържани, а други четирима са с мерки за неотклонение „домашен арест“.

Специализираният наказателен съд ще насрочи дата на заседание по делото, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.