Два автобуса с миньори от Мини Марица Изток са се обърнали на път за работа

https://crimes.bg/inczidenti/dva-avtobusa-s-minyori-ot-mini-marica-iztok-sa-se-obarnali-na-pat-za-rabota/37607 Crimes.bg
Два автобуса с миньори от Мини Марица Изток са се обърнали на път за работа

Два автобуса с миньори, пътуващи за работа в "Мини Марица Изток", рудник 3.А са се преобърнали вчера сутринта, а хората са излизали през страничните прозорци на автобуса, съобщи Венилин Димитров, цитиран от Нова тв.

"Тези хора, въпреки всичко бяха откарани на работа, за да работят при тежки условия и без да има зимна картина и независимо от стреса", разказа той и коментира: "Миньорите се отразяват само по време на избори и се използват като изкупителна жертва".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посетила днес "Мини Марица Изток" заради усложнената обстановка след обилните дъждове в региона. Голямото количество валежи, паднали през последните часове в област Стара Загора, доведоха до вдигане на водите на язовир Ковачево с 40 см. Така бе премината котата на преливане от 132,67 см, което доведе до заливане на част от ЖП инфраструктурата на дружеството по направление ТЕЦ „Марица Изток 2" ЕАД, предава "Дарик".

Министър Петкова разговаря по телефона с колегата си министъра на транспорта Ивайло Московски, за да бъде осигурено алтернативно жп трасе. Така ще се доставят въглища по направление ТЕЦ „Марица Изток 2" ЕАД, докато се отстранят щетите нанесени от обилните валежи в рудника. Подаването на въглища ще става от рудник „Трояново-север" през гарите Трояново, Разделна, Любеново, Раднево, Ковачево до централата.

„Ситуацията е тежка и щетите тепърва ще се оценяват. Най-важното в този момент е, че няма пострадали хора и енергийната система на страната не е под заплаха" - сподели изпълнителният директор на „Мини Марица-изток" ЕАД Андон Андонов.

За последните 44 часа (от 6 март сутринта, до вечерта на 7 март) са паднали средно 70 литра/кв.м. дъжд на територията на трите източномаришки рудника.

Час от съоръженията в добивния участък на рудник „Трояново-1" през нощта са залети с вода и по тази причина добивът на въглища от този рудник днес е преустановен. Създадена е своевременна организация и няма опасност за работещите там.

Към момента няма опасност за добивните участъци на другите два рудника на „Мини Марица-изток" ЕАД. Наличните хидротехнически съоръжения продължават да работят на максимален товар.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.