Агенцията по метрология оповести важни факти за трагедията в "Пирогов"

https://crimes.bg/inczidenti/agenciyata-po-metrologiya-opovesti-vazhni-fakti-za-tragediyata-v-pirogov/34042 Crimes.bg
Агенцията по метрология оповести важни факти за трагедията в "Пирогов"

 Държавна агенция за метрологичен и технически надзор изрази своето становище във връзка с трагичния инцидент във Второ вътрешно отделение на "Пирогов", при който живота си загубиха двама пациенти.

Според държавния орган, трагичният инцидент не е настъпил в резултат на неизправност на апарата за доставяне на кислород. В доклада на агенцията е обърнато внимание на някои закономерности, а именно:

Първо - Инсталациите за кислород не се свързват с повишена опасност. Техните функции и характеристики са описани и изброени подробно в глава 5, чл. 32 от Закона за техническите изисквания към продуктите.

Второ - Кислородните инсталации в стаите на лежащо болните в болничните заведения (именно там е настъпил трагичния инцидент) не се разглеждат като съоръжения с повишена опасност и поради тази възможност не е необходим технически надзор по време на експлоатацията им

Трето - ДАМТН осъществява технически надзор на стационарно монтирани съдове, с каквито разполагат повечето големи болнични заведения. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” са налични два такива съда, които са инсталирани в отделно помещение. Проверката им се осъществява веднъж на четири години.

Последната им проверка ги определя като "годни за експлоатация".

Четвърто - трагичният инцидент не е настъпил в резултат на неизправността на тези съдове. 

Метрологичната агенция потвърждава твърдението на временния шеф на "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски, според който не е имало взрив в кислородния апарат.

Най-тиражираната версия гласи, че пожарът е предизвикан от незагасена цигара, пише БЛИЦ.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.