Вижте първите думи на Иван Гешев след назначаването му за главен прокурор!

https://crimes.bg/analizi/vizhte-parvite-dumi-na-ivan-geshev-sled-naznachavaneto-mu-za-glaven-prokuror/34025 Crimes.bg
Вижте първите думи на Иван Гешев след назначаването му за главен прокурор!

Това, която коментирах с държавния глава, е същото, което той изложи в изявлението си.С ясното разбиране съм, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и да даде повече справедливост на обществото. Повечето български граждани очакват точно това.  Имам приоритети и няма да ги коментирам, докато не стъпя в длъжност.Това заяви новият главен прокурор Иван Гешев след срещата си с президента Румен Радев, на която държавният глава подписа указа за назначаването му.

"Прокуратурата трябва да остане като част от съдебната власт. Това е моето мнение и мнението на цялата магистратска общност, а какво е мнението на президента - не знам", каза още той.

Запитан дали е работил селективно по делото КТБ, Гешев бе категоричен, че не е. "Прокуратурата не може да отговори на други очаквания освен на правовите,на наказателния процес и на закона. Прокуратурата се отчита достатъчно, но някои неща могат да се подобрят", отсече още той.

"Не е вярно, че прокуратурата е виновна за всичко в тази държава. Да се фиксираш и бориш с една институция не е в интерес на държавата, както го прави един олигархичен кръг.  Хората, които нарушават закона - трябва да се притесняват. Дали някой ме хвали или не - не е критерий за нищо. Така е във всяка правова държава", категоричен е Гешев.

На журналистически въпрос защо носи значка на ревера си с Васил Левски и дали се смята за апостол, той заяви: Не се смятам за нов апостол. Не се смятам за Левски, как е възможно някой да се смята?! Просто значката ми е един от любимите аксесоари".

Попитан какво е разумен срок, Гешев отсече, че това е когато процедурите спазват закона.

"Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в тази държава. Категорично смятам да развенчая политически мит, че главният прокурор е всевластен. Ще обяснявам всичко на българските граждани, досега това е сегмент от работата на прокуратурата, която не е била достатъчно ясна. Прокуратурата не е пощенска кутия. Няма безгрешна институция. Имаме проблеми и знаем кои са те и ще ги решаваме", каза Иван Гешев. 

"Борбата с престъпността зависи от правоохранителни органи, прокуратура и съд. Не може само една структура от системата да е виновна. Резултатите на българската съдебна система не са лоши спрямо тези на другите държави от ЕС. Следва да се повиши капацитета и на много други структури", каза още новият главен прокурор на България.

Попитан с какъв екип ще работи, той заяви, че има време и ще помисли над този въпрос.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.