Напрежение и арест на блокадата на магистрала „Тракия“

https://crimes.bg/vodeshha-tema/naprezhenie-i-arest-na-blokadata-na-magistrala-trakiya/118030 Crimes.bg
Напрежение и арест на блокадата на магистрала „Тракия“

Екшън и напрежение на магистрала „Тракия“ в събота предиобед. Група протестиращи миньори и енергетици опитаха да блокират един от обходните пътища в района на село Ракитница. Това е станало въпреки, че полицаите са им разпоредили да освободят пътя. Арестувани са няколко души, а информацията за арестите беше потвърдена от директора на ОД на МВР в Стара Загора Лазар Христов.

Малко по-късно движението в участъка беше възстановено. Органите на реда контролират трафика. Имаше опашки от автомобили. Участъкът между Чирпан и Стара Загора и района на детелината край областния град са блокирани. Позицията на протестиращите остава непроменена. Настояването е да има ясни гаранции за запазването на местата, в които работят. Те искат и предоговаряне на Териториалните планове в столицата на Европейския съюз и евентуалното им изтегляне.

Председателят на миньорския синдикат в КТ „Подкрепа“ Бисер Бинев коментира Пътната карта за климатичната неутралност на страната, която беше приета в петък вечерта от депутатите. Според него това е твърде дълъг процес и няма гаранции за запазването на работните им места до 2038 година.

През деня при миньорите идваха техни колеги и хора, които ги подкрепят в борбата за спасяване на работните им места.

Препоръчва се на пътуващите в районите на блокадите на ползват обходни маршрути.

Протестите на енергетиците продължават вече девети ден. Блокадите са в районите около Стара Загора, Подбалканския път и Прохода на републиката. Няколко дни беше затворена и магистрала „Струма“ в района на Дупница, където се стигна до напрежение и сблъсъци с полицията.

Премиерът Николай Денков покани на среща представители на миньорите. Тя се проведе в Народното събрание, но и тя започна с напрежение. Причината – липсата на имената на част от присъстващите в предварително изготвен списък. Премиерът, Министерския съвет и депутатите стигнаха до споразумение с недоволните, което трябваше да се гласува в парламента. В началото на обсъжданията на трибуната излезе Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ и скъса лист с част от исканията на миньорите.

Преди това на среща с протестиращите на магистралата отиде енергийният министър Румен Радев.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.