Вместо за пачки и кюлчета депутатите удавиха Гешев в предизборна кампания

https://crimes.bg/uncategorized/vmesto-za-pachki-i-kyulcheta-deputatite-udaviha-geshev-v-predizborna-kampaniya/28314 Crimes.bg
Вместо за пачки и кюлчета депутатите удавиха Гешев в предизборна кампания

С “няма да си подам оставката” той сложи точка на двучасов дебат, чийто смисъл не се разбра


Няма да си подам оставката, защото се гордея с това, което направи българската прокуратура за последните две години.


Така завърши двучасовото изслушване на главния прокурор Иван Гешев в антикорупционната комисия в парламента в петък. Поканени бяха още евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова от Партията на европейските социалисти и журналистите Атанас Чобанов и Иван Бакалов.


Заседанието беше посветено на снимките с пачки и кюлчета, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Конкретният повод за привикването на Гешев стана изказване на евродепутат от преди два дни, че снимките са фалшиви. (За случилото се в европарламента - виж по-долу - б.р.) Това показала петорна експертиза, назначена от прокуратурата. (Какво е направила прокуратурата до момента виж по-долу - б.р.)
Депутатите поискаха Гешев да им разкаже за досъдебното производство, която трябва да установи дали снимките са фалшиви.


Затова му изпратили покана в 16 часа в четвъртък. Той се яви, въпреки че не е длъжен, защото според решение на Конституционния съд главният прокурор ходи в правната комисия, когато се обсъждат доклади на прокуратурата.


Дебатът много бързо премина в предизборен.
Заседанието започна в 12 часа. Два часа депутатите се караха и обсъждаха аферата на ГКПП Капитан Андреево, закриването на специализираното правосъдие, разпоредбите на конституцията. Накрая Антоанета Цонева от ДБ постави фаталния въпрос, който сложи край на гостуването на Гешев.


- Кога ще си подадете оставката, попита го тя.


- Няма да си я подам, отговори ѝ той. И продължи: И ще ви кажа защо няма да си я подам. Защото за пръв път бяха повдигнати обвинения на действащи министър и зам.-министър (Нено Димов и Красимир Живков - б.р.). За пръв път милиард и петстотин милиона евро бяха запорирани, за пръв път бяха повдигнати обвинения на хора, които някои смятаха за недосегаеми, беше решен проблемът с телефонните измамници, който сега се завръща, с битовата престъпност, който също се завръща. Решихме десетки проблеми. Срамът е за тези, които ги защитават и влизат в джиповете им.


След което стана и си тръгна.


- Тръгвате ли, г-н Гешев?, попита го шефът на комисията Михал Камбарев от “Продължаваме промяната”.


И заседанието беше прекъснато.


След Гешев си тръгнаха и доста от народните представители, включително тези, които не са членове на комисията като Христо Иванов и Антоанета Цонева, а бяха дошли специално заради него.


Преди това на моменти градусът на напрежението доста се покачваше. Искри прехвърчаха между главния прокурор и Румен Гечев от БСП и Ивайло Мирчев от “Демократична България”.


Гешев обясни на Гечев, че МВР разкрива престъпленията и “на година имало десетки хиляди дела, които били спрени, защото изпълнителната власт не ги била разкрила”.


- Просто намерете престъпниците, не ми изнасяйте лекции, сопна му се Гечев.


Ивайло Мирчев се поинтесува на какъв етап е делото за пачките и кюлчетата, претърсвана ли е резиденцията, знаят ли айпи адреса на изпращача на снимките, и дори го прочете.


Няма как да отговоря юридически на политически коментари. Това е много тъжно за българската демокрация”, отвърна му Гешев.


“Изнервихте се нещо, недейте, има опасност да си тръгна, нивото стигна обидно ниско”, отвърна той на настояването на Мирчев. Малко по-късно и изпълни заканата си.


В началото на заседанието депутатите от ГЕРБ възразиха, защото не е имало кворум за откриването му. Анна Александрова и Тома Биков предложиха на следващо заседание да се обсъжда и друг въпрос.


“Искам процедура да изследваме и записите с Кирчо и Лена", заяви Анна Александрова от ГЕРБ.


Рена Стефанова от ПП попита обичайна практика ли е кореспонденцията с европейските партньори да е много подробна. Има ли други производства, по които прокуратурата е дала такава конкретна информация и кои са те, поинтересува се тя.


В конкретния случай информацията е предоставена след разрешение на наблюдаващ прокурор в обема, в който може да бъде предоставена, по въпроси, които многократно са поставяни на българската прокуратура. Има два случая, по които има изключително голям интерес от ЕП – този и т.нар. “Барселонагейт”, отвърна Гешев.


След това разговорът се насочи към закриването на специализираното правосъдие и последствията от това.


Иван Димитров от ДБ посочи, че в писмото до евродепутата имало “политически изказвания и констатации” във връзка със закриването на спецпрокуратурата и как това щяло да се отрази на борбата с мафията. И попита Гешев колко дела за корупция са приключени, откакто е главен прокурор.


Това не са политически съждения, а са обосновани предположения за това, което предстои да се случи. Аз съм магистрат от 1995 г. и мога да ви изнеса лекция какво ще се случи. И вярвайте ми, аз не мога да предвидя всичко - трагедията със СРС, със защитени свидетели, това ще има последиците на амнистия”, отговори главният прокурор.


Депутатът от ПП Константин Бачийски пък попита дали злоупотребите на Капитан Андреево имат връзка с пачките и кюлчетата в чекмеджето. Гешев му отвърна, че не е митничар или служител на ДАНС, а и никога не е минавал през този граничен пункт.


“Има други важни дела в държавата, например това за отпадъците. Питайте за тях”, продължи главният прокурор, визирайки процеса срещу Пламен и Атанас Бобокови. След това посочи, че е притеснен от срещата на депутат с един от двамата в джипа му.


Тома Биков от ГЕРБ попита главния прокурор дали се проверяват твърдения, че в МС са влизали криминално проявени лица, които са носели наркотични вещества.


“Не виждам какво мога да отговоря. Очаквах професионален диспут, а разговорът в момента ми напомня предизборна кампания.


Смятам, че не е мястото на главния прокурор да участва в такива процеси и предвид служебната ми ангажираност смятам да тръгвам”, каза Гешев.


Прокуратурата на два пъти се занимава със снимките


През декември БНБ проверява серийните номера на банкнотите


Софийската градска прокуратура нищи мистерията със снимките от юли 2020 г, когато те бяха публикувани за първи път в няколко сайта. По нея работеха няколко прокурори. Един от тях беше Боряна Бецова от СГП. През декември същата година държавното обвинение съобщи, че спира досъдебното производство, защото не е открит извършител на престъплението.


Една от снимките с кюлчетата.


То изясняваше влизал ли е някой в спалнята на бившия премиер в резиденция “Бояна” и дали незаконно го е снимал, докато спи. Тогава беше установено, че файловете със снимки не са оригинални и че датите на създаването им били променени.


Не беше установено и дали парите и кюлчетата са истински. Заради това разследването беше спряно. Военноокръжната прокуратура пък започна проверка има ли нарушения, свързани с ефективното осигуряване на охраната на бившия премиер.


През ноември 2021 г. СГП възобнови случая, но назначи проверка. Тогава беше възложено на БНБ да направи проверка по серийните номера на банкнотите и кюлчетата, които се виждат на снимките.


Проверка започна и МВР, след като сдружение БОЕЦ внесе сигнал във вътрешното ведомство. Сдружението беше внесло такъв сигнал в държавното обвинение. Заради преписката бившият премиер беше разпитван в националната полиция.Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.