Сигнал до Антикорупционния фонд: Червеният феодал Генади Тодоров - цар на европроектите в Плевен. Купувал цигански гласове с пари на ЕС. Тъстът му гушнал близо половин милион за обучение на безработни...

https://crimes.bg/uncategorized/signal-do-antikorupcionniya-fond-cherveniyat-feodal-genadi-todorov-car-na-evroproektite-v-pleven-kupuval-ciganski-glasove-s-pari-na-es-tastat-mu-gushnal-blizo-polovin-milion-za-obuchenie-n/27236 Crimes.bg
Сигнал до Антикорупционния фонд: Червеният феодал Генади Тодоров - цар на европроектите в Плевен. Купувал цигански гласове с пари на ЕС. Тъстът му гушнал близо половин милион за обучение на безработни...

Соц.-общинарят притискал кметове и държавни служители в плевенско да реализират кухи проекти. Фондацията на жена му "Виа Хуманика" спечелила 231,621.60 лв. за кръгли маси и анкети. "Дядо" му Венцислав Хинов е босът на меките мерки в региона. Прибрал 429 000 лв. по програми за безработни чрез "Инкомс" ЕООД


Защо Европа налива милиони за интеграция на ромите и безработните, а те тънат в мизерия и неграмотност? На този почти риторичен въпрос отговор дава сигнал с номер 049316072595 3202, изпратен в платформата Eumoney.bg. Той е свързан с общинския съветник на БСП-Плевен Генади Тодоров, чиято съпруга Анита Хинова и тъста му Венцислав Хинов са спечелили европроекти за интеграция на ромите и обучение на безработни на респектиращата стойност от близо 700 хил. лв. чрез фондацията "Виа Хуманика" и "Инкомс" ЕООД.
Авторите на жалбата твърдят, че вместо да ограмотяват ромите и да подпомага учителите в не леката задача да обучават неграмотни, асоциални и изключително бедни циганчета, европейските пари са били похарчени от бесепаря Генади Тодоров за купуване на ромски гласове в общините Гулянци, Кнежа, както и в махалите на обл. Плевен. Дали данните ще намерят потвърждение, предстои да видим.


Наша проверка в регистъра на лицата с нестопанска цел сочи, че срещу не особено скромната сума от 231,621.60 лв., съпругата на общинаря Генади Тодоров наистина поема ангажимент да проведе общо 6 обучения на 175 лица - учители, директори и други педагогически специалисти от пет партньорски училища от Северозападния регион и 5 образователни медиатори. Продължителността на проекта е 35 месеца. В декларацията си пред КПКОНПИ самият Тодоров е посочил, че до преди 2019 г., когато е бил избран в плевенския местен парламент от листата на БСП, е бил в управителните органи на нпо-то.
От публикации в медиите, където по закон фондацията е длъжна да популяризира дейността си, става ясно, че проектът е насочен предимно към бедната и гъсто населена с цигани община Гулянци и по него с парите на европейските данъкоплатци през 2020 г. са проведени две работни срещи и кръгла маса по въпросите на ромската интеграция, отбелязан е Европейският ден на спорта, празникът "Вяра, Надежда и Любов", както и Банго Васил.


Проста сметка показва, че всяко едно от събитията, организирано от "Виа Хуманика" в най-бедния регион на страната, няма как да надхвърли 1000 лв., заедно със задължителния кетъринг. Дори да приемем, че масрафът е бил пряко сили 2 бона на мероприятие, пак общата похарчена сума не надвишава 10-12 хил.лв., а се усвояват 231,621.60 лв. Но да се върнем към конкретиката на сигнала.
Сайтът Eumoney е създаден от основателите на Антикорупционния фонд за да могат гражданите анонимно и буквално с един клик на мишката да дадат информация за нередности с европейското финансиране у нас. При това без да се страхуват, че местни феодали с парите и партийното влияние на Генади Тодоров ще ги пребият за отмъщение.


В жалбата, копие от което пристигна на редакционната ни поща дословно се твърди, че: "Тази фондация е собственост на общинския съветник от БСП-Плевен Генади Тодоров и се управлява от съпругата му Анита Венциславова Хинова. Фондацията усвоява средства за т.нар. интеграция на малцинствени групи (основно от ромския етнос) и мигранти. Ако погледнете усвоените суми и ги съпоставите с извършените действия ще видите, че става дума за мащабно източване на европейски средства с фиктивни дейности. Степента на функционална неграмотност сред подрастващите роми в Плевен е над 95%. Резултатите от дейността на "Виа Хуманика" са близки до нулата. Имаме сведения, че усвоените пари от европейски програми се използват от съпругът на Анита Хинова - Генади Тодоров за купуване на ромски гласове в общините на обл. Плевен и по-специално Гулянци и Кнежа в полза на Тодоров, който е активист и функционер на БСП. Вместо да дават пари за реални обучения, ограмотяване, социализиране и интегриране на ромите, усвоените от "Виа Хуманика" пари се дават "на калпак" на ромските семейства по време на местни и парламентарни избори", твърди анонимният подател.


Съпругата на Тодоров е спечелила и изпълнява проект, озаглавен МОТИВАЦИЯ И МЕДИАЦИЯ В МНОГООБРАЗИЕТО - ПЕДАГОГИЧЕСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В ИНТЕРКУЛТУРНИЯ ДИАЛОГ по програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Целите му са "Повишаване професионалните компетентности на учителите, директорите и другите педагогически специалисти от пет партньорски училища от Северозападния регион за работа в мултикултурна среда и за преподаване на знания и формиране на умения у учениците за възприемане на етнокултурните различия".
По същото време нейният баща и тъст на Тодоров - Венцислав Хинов, се е облажил с близо половин милион лева от множество програми за преквалификация на безработни лица в плевенско. Най-тлъсти субсидии е получил за т.нар. обучение на безработни - 162 хил.лв. през 2020 г. и 108 240 лв. за 2021 г., сочи справка в Агенцията по заетостта, с която разполагаме. Приблизително 20 хил.лв. пък са влезли по сметката на "дядото" за т.нар. "Обучение на хора с трайни увреждания".


Наши източници от Плевен, пожелали анонимност, потвърдиха че Генади Тодоров наистина се радва на симпатиите на циганите и безработните от общините Гулянци и Кнежа, и махалите на Плевен. Тази любов се материализира в полза на БСП най-вече по време на избори. На последния парламентарен вот червеният общинар агитира повече от страстно за депутата Илиян Йончев от Левицата. Той от своя страна бележи изразителна победа в ромските секции, изпреварвайки по преференции както съпартийците си, така и депутатите на ГЕРБ и ПП в областта. Дали тази любов е платена с парите на европейските данъкоплатци, които финансират 85% от проекта на съпругата му Антоанета Хинова и солиден дял от субсидиите на тъста му, е въпрос от компетенциите на репресивните и правораздавателни органи.
Дали циганчетата в община Гулянци са станали по-грамотни и интегрирани под патронажа на "Виа Хуманика" е видно с просто око от справките за ученици, напуснали образователната система през 2020-та и 2021 г.


Безработицата в плевенска област е от най-високите в национален мащаб, а съкратените и трайно изгубилите препитанието си са достатъчно образовани и професионално пригодни, но работни места липсват. И парите за обучения са нищо повече от инвестиции в корупция и лично облагодетелстване.


Възможно ли е червеният общинар Генади Тодоров да е използвал партийния си авторитет пред кметове от област Плевен и служители от Агенцията по заетостта и МТСП да работят с НПО-то на жена му и тъст му, е също толкова риторичен въпрос.
Дано поне кръчмите в плевенско са се пооблажили от разходите за кетъринг, а мургавите и безработни жители да са хапнали на корем покрай многото работни срещи и кръгли маси, така както самият Генади Тодоров обичал да мези.


Източник: Crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.