Съдят хора на Гела за рекет, побои и убийства

https://crimes.bg/uncategorized/sadyat-hora-na-gela-za-reket-poboi-i-ubiystva/27597 Crimes.bg
Съдят хора на Гела за рекет, побои и убийства

Прокуратурата внесе в Спецсъда обвинителен акт срещу 7 души от организирана престъпна група за разпространение на наркотици, отвличания, рекет, побои и убийства


Бандата, ръководена от Иво Иванов - Иво Гела, е действала на територията на областите Варна и Добрич. Седмината бяха задържани през април 2015 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.


Тогава обаче Иванов, както и други двама от 10-членната престъпна група - Валентин Христов и Янко Живков, се укриха. Материалите срещу тях са отделени в друго наказателно производство, което предстои да приключи след издирването им.


Доказателствата по делото сочат, че групата е създадена от Иванов през януари 2001 г. Основната й престъпна дейност e била разпространението на наркотици в североизточния регион – главно кокаин, хероин, марихуана, амфетамини. Стоката на едро пристигала от Турция, Доминиканската република и по други канали, контролирани от Иванов, и e била разпространявана в страната на едро и на дребно.


За тази дейност в групата отговаряли Николай Иванов, Янко Живков и Добрин Димитров. За целта поддържали и контролирали широка мрежа от дилъри.


Разпространителите на дрога извън групата били принуждавани да работят за нея или да делят печалбата си чрез побоища, рекет и всевъзможни гаври. Така, чрез налагане на страх и подчинение групата установила пълен контрол над наркоразпространението в региона.


Друг основен източник за приходи било събирането на „такса спокойствие“ от бизнесмени. Собствениците на по-големи търговски обекти били принуждавани (в т.ч. със силови действия) да платят еднократна „такса“ от 100 000 евро при откриване на търговските си обекти. По-дребните бизнесмени трябвало да се „отчитат“ с по-малки суми, но периодично.


Рекетирани били и автокрадци да връщат отнетите автомобили на собствениците им срещу част от получената сума за връщането. Наблюдавани били действията и приходите на други престъпници в региона, от които били искани отчисления, за да продължат работата си.


Чрез Гела групата е приемала и поръчки за отвличания и убийства на бизнесмени, най-често от техни съдружници или конкуренти. Голяма част от сумите, получени от престъпна дейност, участниците в групата влагали в хотелиерство, ресторантьорство, рекламни агенции и други видове легален бизнес.


Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи началото на съдебния процес срещу седмината участници в групата.


Източник: Fakti.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.