Охлаждащи покриви, вертикално озеленяване и торбички от листа са идеите финалисти в хакатона, подкрепен от Kaufland

https://crimes.bg/uncategorized/ohlazhdashti-pokrivi-vertikalno-ozelenyavane-i-torbichki-ot-lista-sa-ideite-finalisti-v-hakatona-podkrepen-ot-kaufland/27337 Crimes.bg
Охлаждащи покриви, вертикално озеленяване и торбички от листа са идеите финалисти в хакатона, подкрепен от Kaufland

София, 18.11.2022 г. –  Десетки ученици и студенти между 15 и 25 години с интерес към науката, технологиите и иновациите от цялата страна се включиха в хакатона „Бъдещето на градовете“ на Panda Labs. Той е първият в рамките на второто издание на глобалната програма на WWF за устойчиви младежки иновации и предприемачество, която се реализира у нас с подкрепата на Kaufland България.


Хакатонът се проведе в онлайн формат, като участниците бяха разпределени в 10 отбора и разполагаха с 14 часа, за да открият нестандартни и алтернативни решения на конкретни предварително зададени казуси за устойчивото развитие на градовете. На тяхна помощ с информация, споделен опит и успешни примери от практиката се притекоха представители на науката, бизнеса и неправителствения сектор. Сред тях беше и Иво Василев, енергиен мениджър на Kaufland България, който разказа на участниците как „зеленият“ ритейлър допринася за намаляване на въглеродните емисии в градовете, чрез своята политика за енергийна ефективност.


Експертно жури имаше нелеката задача да оцени бизнес решенията на отборите според няколко критерия: дали решават реални екологични проблеми, дали отговарят на зададените казуси, както и според степента им на иновативност и приложимост. В края на хакатона журито определи 3 отбора победители:


  • „Вулканичните глухарчета“ с идея за охлаждане на покривните пространства на сградите и справяне с летните горещини, чрез система на циркулираща вода и модифициран покрив от отражателен материал;

  • „Амазия“ с идея за намаляване на топлинните вълни и превръщане на градовете ни в по-красиви и уютни места за живот, чрез изграждане на вертикални градини на жилищни сгради;

  • Ecotopia с идея за създаване на контейнери за събиране на отпадъци от домашни кучета и котки, както и за торбички, изработени от листа и трева.


„Вулканичните глухарчета“ и „Амазия“ отиват на мастърклас през януари 2023, за да доразвият идеята си за продукт или услуга с бизнес план и подкрепа от ментори. Най-добрата идея ще получи шанса да се превърне в успешен стартъп и ще бъде подкрепена с първоначално финансиране от 7 000 лв. за създаване на прототип. Ecotopia получиха награди от WWF и възможност да участват в следващи хакатони. При желание от отбора да доразвият идеята си, те ще получат от WWF и съдействие за контакти с предприемачи и инвеститори.


 


 


Panda Labs се осъществява в България с подкрепата на фондация „Америка за България“ и на Kaufland България. Целта на програмата е да открие следващото поколение талантливи и мотивирани изследователи и предприемачи, които ще помогнат за решаването на регионални и глобални проблеми. „Зеленият“ ритейлър е съмишленик на програмата за поредна година в контекста на своята концепция за устойчиво развитие и като част от усилията си да ангажира подрастващите с темата за устойчивото развитие.


Повече за програмата, можете да намерите тук.




За Kaufland България


 


Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата. Вижте повече на www.kaufand.bg


 


За WWF България


 


Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.


 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.