Земетресението в Турция взе жертви

https://crimes.bg/po-sveta/zemetresenieto-v-turciya-vze-zhertvi/38276 Crimes.bg
Земетресението в Турция взе жертви

Ужасяващото земетресение в Турция взе две жертви. Двама души са починали, а други 43-ма са ранени. Регистрираното земетресение бе с магнитуд 5.8 по Рихтер. То разлюля Истанбул в четвъртък.

 

И двете жертви са починали от сърдечен удар. Пострадалите имат леки травми, които са получили, докато бягали в опита си да се спасят.

 

Трусът е продължил около 15 секунди, но предизвика паника в Истанбул, където хиляди граждани напуснаха панически сградите, в които се намират.

 

Турските медии съобщават, че са нанесени щети върху множество стари сгради, намиращи се главно по морското крайбрежие.

 

В страната е обявена тревога и сеизмолозите са в очакване на голямото истанбулско земетресение, което според тях ще бъде с магнитуд от 7 и половина. Това обясни проф. Емил Ботев от БАН в ефира на "Здравей, България" по Нова тв.

 

Според него, микроземетресенията на територията на Турция след вчерашния трус, са били повече от 100. Въпреки, че те не са усетени от гражданите.

 

„Има регистрирани около 30 афтършока. Отбелязани са само случаите, които са усетени от населението. Това е магнитуд по-голям от 2.5 по скалата на Рихтер”, заяви професорът.

 

Турция бе разтърсена от мощно земетресение на 17 август 1999 година. Трусът тогава беше с магнитуд от 7,4 и доведе до актвизиране на Северноанадолския разлом, намиращ се източно от Истанбул. Но към настоящия момент е активен и Северномраморноморският разлом, който също е част от Северноанадолския разлом. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.