Паника в Истанбул: Всички очакват поредното силно земетресение

https://crimes.bg/po-sveta/panika-v-istanbul-vsichki-ochakvat-porednoto-silno-zemetresenie/38277 Crimes.bg
Паника в Истанбул: Всички очакват поредното силно земетресение

 Кадер Хасанова, която е директор на Българската екзархия в Истанбул, даде специално интервю по повод сеизмичната активност в Турция през последните часове.

"Специално за Истанбул се говори, че ще има голямо земетресение. Но никой не може да каже кога ще стане. След това земетресение вчера местните хора мислят, че големият трус наближава", сподели Кадер Хасанова в телефонна връзка с водещите на "Здравей, България" о Нова тв.

Трусът, който разлюля южната ни съседка е с магнитуд от 5,7 по скалата на Рихтер. В четвъртък разместването на земните пластове бе усетено и в България. В резултат двама души са загинали в Истанбул. Повече от 40 са ранени.

"Беше много силно, беше кратко, но много силно. Според местните хора това е бил най-силният трус след разрушителните земетресения от 1999 г. Никой не искаше да се прибира снощи у дома. Трафикът беше ужасен, хората излязоха, парковете бяха пълни, моловете, никой не искаше да се прибира", споделя Кадер Хасанова.

"Някои от жителите на мегаполиса са предупредени да не влизат в жилищата си и по-специално тези, които живеят в по-стари сгради. Причината е, че вторичните трусове все още продължават, макар и да не са толкова силни”, допълва още тя.

Според сеизмолози се очакват не само вторични трусове, но и ново силно земетресение. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.