Започна се: Повдигат обвинение на 3-ма от кабинета „Петков“ за престъпления по служба за повече от 88 млн. лв. СНИМКА

Това са бившият енергиен министър, негов заместник и шефът на Булгаргаз към онзи момент

https://crimes.bg/kriminalno/zapochna-se-povdigat-obvinenie-na-3-ma-ot-kabineta-petkov-za-prestapleniya-po-sluzhba-za-poveche-ot-88-mln-lv-snimka/52059 Crimes.bg
Започна се: Повдигат обвинение на 3-ма от кабинета „Петков“ за престъпления по служба за повече от 88 млн. лв. СНИМКА

Това са бившият енергиен министър, негов заместник и шефът на Булгаргаз към онзи момент

Обвиняват 3-ма, заемали висши ръководни длъжности в сектор Енергетика и Булгаргаз от кабинета Петков. Според разследващите те са извършили престъпления по служба и са нанесли вреди на държавата за над 88 милиона лева. 3-мата обвинени са бившият министър на енергетиката Александър Николов, единият от заместниците му Данаил Николов и тогавашният шеф на Булгаргаз Людмил Йоцов.

Разследващите смятат, че те са причинили финансови вреди на газовия доставчик, който е и държавен.

И 3-мата бивши управленци са извикани в НСлС тази сутрин, когато са им връчени и обвинителните актове.

Обвинението смята, че и тримата имат вина за закупуването на газ от посредници, включващи и фирмата МЕТ Енерджи, а любопитната подробност е, че именно Людмил Йоцов е бил управител на това търговско дружество малко преди да бъде назначен за шеф на Булгаргаз от кабинета Петков.

И срещу тримата тече разработка от лятото на 2022-ра година от ДАНС. Те са установили купуване на синьото гориво с около 30% по-висока цена след спиране на доставките от Газпром през април.

Също така документите показват, че през май 2022-ра почти половината от цялото количество газ за България е доставено от същата фирма МЕТ Енерджи.

Следствието и ДАНС смятат, че и министъра и другите 2-ма обвинени умишлено са лишили страната от алтернативни доставчици, за да сключат договори с частната фирма, която предварително е имала договорка с Газпром за необходимите й количества газ.

Източник: blitz.bg

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.