Вдовицата на Самоковеца осъди България

https://crimes.bg/kriminalno/vdovicata-na-samokoveca-osadi-balgariya/37591 Crimes.bg
Вдовицата на Самоковеца осъди България

Вдовицата на убития през 2003 г. в Амстердам топ трафикант Константин Димитров - Косьо Самоковеца осъди България в Страсбург, пише „Правен свят". Ангелина Димитрова и синът ѝ Константин спечелиха дело за нарушено право на собственост и съдът им присъди обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски.

Европейският съд за правата на човека обаче още не се е произнесъл каква ще е компенсацията на Димитрови за нанесените им имуществени вреди и дава 4 месеца на правителството да се споразумее с майката и сина за сумата. Обезщетението за тях може да е значително по-голямо, тъй като вдовицата на Самоковеца иска държавата да й плати равностойността на отнети имоти. Става дума за апартамент във Варна, оценен на 71 800 лв., имоти в София за 601 400 лв., както и платени от Димитрова на държавата 178 815 лв. Общо претенциите й са за над 852 000 лв., а по време на делото правителството ги е определило като прекомерни.

Вдовицата на Самоковеца подаде жалба в Страсбург, след като бе осъдена за незаконни и нетрудови доходи по отменения вече Закон за собствеността на гражданите, което обаче беше прекратено през 2002 г. През 2004 г. бе заведено дело за отнемането на два апартамента, офис, парцел земя, ваканционна къща и кола, след което през 2010 г. Димитрова плати 178 815 лева и още над 14 000 лева разноски, а имотите ѝ бяха отнети.

Сега съдът в Страсбург приема, че правото на собственост на вдовицата и сина й е било нарушено и отчита, че процедурата по отнемането не е била ограничена във времето и хората е трябвало да доказват доходите си за много години назад.

Съдът изтъква, че решението на прокуратурата веднъж да се откаже от производство по отменения Закон за собствеността на гражданите няма обвързваща сила. В решението се критикува и фактът, че Законът мълчи какво е законен доход.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.