Убийци на свобода заради починал съдия в Бургас

https://crimes.bg/kriminalno/ubiyci-na-svoboda-zaradi-pochinal-sadiya-v-burgas/37662 Crimes.bg
Убийци на свобода заради починал съдия в Бургас

Присъди за убийства започнаха да падат поред заради смъртта на съдия. Причината е, че магистратът от Бургаския окръжен съд не е успял да напише мотиви към решенията си. Така, вместо процесите да бъдат гледани на втора инстанция, те отново ще започнат отначало.

Денчо Стоянов почина на 3 февруари, току-що навършил 49 години. Ползващият се с отлично име сред колегите си бургаски магистрат от 2012 г. се бореше с тежко чернодробно заболяване. По това време той се кандидатира за член на ВСС, но въпреки отличните си атестации не бе приет.

До последно Стоянов правораздаваше в морския град. Внезапната му смърт довежда до хаос в системата. Причината е, че по някои от делата, които е приключил в последно време, не успява да напише мотиви. Това е задължително условие по Наказателно-процесуалния кодекс и тъй като то не е изпълнено, причините започват да падат. До момента вече двама признати за виновни за извършването на убийства се възползваха от смъртта на магистрата и присъдите им паднаха.

Единият, който се възползва от отворилата се възможност, е Марин Кабаков от бургаското село Маринка, който налага баща си Никола до смърт. Случаят е от 9 март 2013 г., а бащата умира в болница 11 дни по-късно. Заради тежките черепни травми лекарите не успяват да го спасят. Започва дело и в крайна сметка съставът, председателстван от съдия Стоянов, постановява убиецът да лежи 10 години в затвора. Причината за сравнително ниската присъда е, че Никола постоянно тормозил семейството си. През 2005 г. дори опитал да убие сина си, за което получил 4-годишна присъда. Във фаталния ден Марин видял баща си в двора на къщата и се ядосал, защото предишния ден той му казал, че ще се премести да живее в съседно село.

Марин го попитал защо е още тук, а бащата отговорил, че къщата е негова и ще стои колкото си иска. Двамата се скарали, когато в един момент бащата грабнал брадва, подпряна на стената на пристройка. Синът обаче го изпреварил и с кози крак започнал да го налага по главата. Когато Никола паднал, наследникът, който преди това бил гаврътнал 300 грама ракия, го наритал още, а после се прибрал в къщата. По-късно залял няколко пъти с вода тежко ранения, а накрая викнал линейка. Никола бил закаран в болница, но след дни починал.

Друг, който се възползва от смъртта на съдията, е Даниел Димитров, който отнесе 12 години при строг режим, също за убийство. Неговата присъда бе намалена от 18 години, защото се призна за виновен, че е пребил до смърт комшия на 5 ноември 2013 г. Димитров и далеч по-възрастният му съсед живели в бургаски блок. Старецът му давал често пари назаем. На 4 ноември вечерта двамата се запили, след което се изпокарали. Тогава Димитров го свалил на земята с юмрук, след което продължил да го удря, въпреки че дядото викал за помощ. Спрял чак когато той спрял да мърда.

Апелативният съд в Бургас върна за ново разглеждане делата за двете убийства. Все още не е ясно дали това ще се случи и с други процеси, които са били гледани при съдия Денчо Стоянов.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.