Съдът удари жестоко петима, продавали оръжие на Кадиров и Пригожин от България

https://crimes.bg/kriminalno/sadat-udari-zhestoko-petima-prodavali-orazhie-na-kadirov-i-prigozhin-ot-balgariya/118298 Crimes.bg
Съдът удари жестоко петима, продавали оръжие на Кадиров и Пригожин от България

Петима чужденци, давали оръжие на Рамзан Кадиров и бившия лидер на военната групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин, остават за постоянно зад решетките. Решението е на съда в Пловдив.


По данни на прокуратуратурата, мъжете участват в престъпна група с още седем души. Тя беше разбита във вторник по време на специализирана операция на МВР, държавното обвинение и ДАНС. Проверки се извършваха в няколко града, сред които София, Велико Търново, Пловдив.


Данните на властите сочат, че групировката е изнасяла военна техника към Русия, с която се подпомагали действията на федерацията срещу Украйна. Установено е, че са нарушен санкционния режим, който Европейският съд въведе заради започналата преди повече от година и половина война в страната.


Благодарение на партньорски служби, спецслужбите у нас са държали под наблюдение арестуваните вчера 12 души. Част от тях са намерени в района на летище София, докато опитвали да хванат полети към Русия.


Данните от разследването сочат, че един от организаторите на престъпната банда е основал търговско дружество, чрез което той и останалите 11 да извършват дейността си. Чрез фирмата са закупувани различни стоки и продукти – балистични измерватели, оптични прицели и други.


Държани били в склад, за какъвто се ползвал частен имот и после са били преопаковани и подготвяни за изпращане към федерацията през аерогарата в столицата.


Бойните артикули са били за руските специални части, които водят сраженията на украинските територии, а не за редовните войници в армията.


Шефът на агенцията по национална сигурност Пламен Тончев обяви на пресконференция вчера, че оръжията може би са попаднали в ръцете на специалния отряд „Росгвардия“, елитните войски на Русия, както и военни формирования като това на Пригожин - „Вагнер“.


Властите продължават действията по разследването на членовете на престъпната банда. Тя се състои от седем българи, трима руски граждани, един албанец и един мъж от Беларус.

Разследващите са установили, че те са купили стоки за над четири милиона лева, които били пренасочени към Руската федерация.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.