Приятелят на братята Куаши обвиняем по две дела

https://crimes.bg/kriminalno/priyatelyat-na-bratyata-kuashi-obvinyaem-po-dve-dela/37300 Crimes.bg
Приятелят на братята Куаши обвиняем по две дела

Фриц Жоли Жоасен, който бе арестуван на Капитан Андреево получи втора мярка за неотклонение “задържане под стража” от окръжния съд в Хасково вчера. Това стана при стартиралата втора процедура за екстрадиция на 29-годишния мъж, като този път става дума за обвинение в тероризъм. Първата процедура бе по обвинение повдигнато от съпругата му, че е отвлякъл 3-годишния им син и го водел при джихадистите в Сирия. Мъжът е французин от хаитянски произход.

 Късно вечерта в понеделник  Върховната прокуратура на България потвърди, че за Жоасен има издадена втора европейска заповед за задържане по обвинение за участие в огранизирана престъпна група, занимаваща с подготовка на терористични актове. Според информацията съдържаща се в  заповедта, подписана от прокурор към Главния съд в Париж, френските спецслужби са засекли комуникация между Жоасен и Шариф, единият от двамата братя Куаши, извършители на атаката над френското издание братя Куаши . Контактите са били в края на декември миналата година, преди Жоасен да напусне Франция. Европейската заповед е с дата 11 януари 2015 г., вднага след кървавите атентати във френската столица,и е пристигнала е вчера в българската прокуратура, а вчера бе внесена в съда с искане за втора процедура по екстрадирането на чужденеца.

Той вече се съгласи да бъде предаден на френските власти по първото обвинение – за отвличане на детето му. Според закона обаче има тридневен срок, в който може да оттегли съгласието си. Съдебното заседание за окончателното решаване на този казус е насрочено за петък. 

 “Правосъдието не може да се основава на това кои са ми приятели. Аз не мога да се откажа от приятелите ми от детинство. Ако има някакви доказателства срещу мен, нека ми ги представят. Случилото се в Париж няма нищо общо с мен, аз бях тръгнал на екскурзия. Ако бях искал да участвам в нещо такова, щях да остана и да участвам. Но нямам нищо общо с това”, заяви в залата на хасковския съд Жоасен.

Според данните от съпругата му, тунизийка по произход, Жоасен изповядвал исляма от 15 години, но през последните 2 възгледите му силно се радикализирали. Жената се съмненявала, че е отвлякъл 3-годишния им син и го води при джихадистите в Сирия. Сигналът й до френските власти е от 30 декември, а на следвашия ден е  издадена първата европейска заповед за ареста на Жоасен. Той е задържан на 1 януари на Капитан Андреево в автобус, пътуващ за Истанбул. Няколко дни по-късно съпругата пристигнала и прибрала детето си в Париж.

 

Охраната в съдебната зала вчера бе засилена, а полицаите носвха тежко въоръжение и бронежилетки.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.