От НАП оповестиха точния брой на българите, застрашени от злоупотреби след атаката

https://crimes.bg/kriminalno/ot-nap-opovestiha-tochniya-broy-na-balgarite-zastrasheni-ot-zloupotrebi-sled-atakata/38068 Crimes.bg
От НАП оповестиха точния брой на българите, застрашени от злоупотреби след атаката

От НАП обявиха официално колко точно са засегнатите българи от атаката в базата данни на приходната агенция. От там съобщават, че не е необходимо 4 милиона българи да сменят личните си карти след атаката. Но заплаха има реално за 189 души, чийто данни са изтеглени по време на хакерската атака. За тях е изтеглена не само информация относно ЕГН-тата им, но и данните за актуален адрес, дата на издаване на личната карта и валидност, както и място на издаване, пише БЛИЦ. 

 

За тези граждани реално съществува потенциално висок риск от злоупотреба с техните данни. Предстои те да бъдат информирани чрез имейл или по телефона от служител на приходната агенция, от който ще получат насоки за действие в тази ситуация. 

 

От НАП съобщават, че приложението, което ще извършва проверка за злоупотреба, работи единствено с ЕГН. То ще изпраща резултата на въведен от потребителя телефон. Тази опция може да бъде използвана еднократно. 

 

Приходната агенция все още сверява достоверността на източената информация и следи за евентуална манипулация. След окончателно приключване на проверката НАП ще може да предостави окончателна информация на гражданите, поясняваща конкретно изтеглените данни. 

 

По случая с пробива в базата данни на приходната агенция главен заподозрян е 20-годишният хакер Кристиян Бойков. Както вече стана ясно обвинение е повдигнато и на изпълнителния директор на компанията, в която той работи. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.