Осъдиха скандалния банкер Китов след 18 години дело

https://crimes.bg/kriminalno/osadiha-skandalniya-banker-kitov-sled-18-godini-delo/37593 Crimes.bg
Осъдиха скандалния банкер Китов след 18 години дело

Бившият бившият шеф на „Кристалбанк” и „Бизнесбанк” обаче няма да се притесни особено, тъй като от 1997 година е в Коста Рика




Източник:




2015-03-05 08:23:00


Съд и прокуратура


0

Прочетено: 271278

Кратка връзка








Иван Китов, емблематична фигура от годините на масовите банкови фалити през 90-те години на миналия век бе окончателно осъден, съобщи „Преса”. Делото срещу него се точи цели 18 години по обвинение за раздавани необезпечени кредити.

Бившият шеф на „Кристалбанк” и „Бизнесбанк” ще лежи 6 години, гласи решението на Върховния касационен съд. Но банкерът отдавна е по плажовете на Коста Рика, така че излежаването на присъдата е доста проблематично.

Китов стана вторият осъден банкер у нас след знаменитата Веска Меджидиева. Но и той, като Меджидиева отдавна е избрал екзотични дестинации за пребиваване и съдебните решения висят във въздуха. 

Китов е в Коста Рика и властите там отказват да го екстрадират. Той напусна България веднага след като бе освободен от ареста през 1997 година, тъй като съдът прецени, че няма да се укрие.

Присъдата от 6 години срещу банкера е за раздаване на необезпечени кредити през периода 1994-1996 година. Получатели са фирми на близки, роднини и подставени лица. Съдът така и не установи колко точно е завлякъл Китов, но очевидно става въпрос за сериозна сума, около 2 милиарда стари лева.

Първата присъда на липсващият банкер бе за 13 години затвор, но бе намалена на 6 години заради „неразумно проточило се производство”, стартирало през 1997 година. Но каквато и да е присъдата, тя всъщност е без значение при липсата на виновника.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.