Арестуваха лекарка, източила половин милион от Здравната каса

https://crimes.bg/kriminalno/arestuvaha-lekarka-iztochila-polovin-milion-ot-zdravnata-kasa/34053 Crimes.bg
Арестуваха лекарка, източила половин милион от Здравната каса

Арестуваха лекарка от Пловдив заради източване на над половин милион лева от Здравната каса. Това съобщиха от прокуратурата, предава БЛИЦ. Арестуваната лекарка работи като психиатър. Схемата, чрез която тя е успяла да източи голямата сума, е осъществявана чрез фиктивни пациенти. Лекарката е издавала рецепти за скъпи лекарства за параноидна шизофрения.

 

Сигнал за извършваната от нея измама е бил получен на 21 ноември. Тогава е била проведена съвместна акция с ДАНС, прокуратурата и полицията. Извършителката на престъплението е арестувана за 72 часа. Срещу нея е повдинато обвинение за измама в особено големи размери с продължаващо действие на престъплението.

 

Грози я заплаха а от затвор за период от една до 8 години и вероятност за конфискация на половината от притежаваното от нея имущество.

 

Арестуваната е манипулирала документи за болни от параноидна шизофрения пациенти. Една ампула от предписаното от нея лекарство струва между 700 и 900 лева. Препаратите са с отложено действие и се въвеждат чрез инжекция на 15 или на 30 дни. Отпускат се с протоколи от Здравната каса.

 

След като психоложката е получавала одобрените протоколи, тя ги предавала на свои хора. Те представяли документите в аптеките и след това предавали лекарствата на лекарката. Всяко муле получавало по 30 лева за услугата, а останалите пари лекарката е прибирала за себе си. 

 

Не е ясно къде са лекарствата. Вероятно те са продавани на черния пазар, пише БЛИЦ. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.