Спипаха автокрадец №1 в България

https://crimes.bg/analizi/spipaha-avtokradec-1-v-balgariya/37788 Crimes.bg
Спипаха автокрадец №1 в България

Столични полицаи задържаха 39-годишен софиянец със звучния прякор Лъвицата за автокражби на автомобили. Последният престой в ареста на aвтоапаша е от 2009 г., когато е закопчан като лидер на банда за кражби. Според данни на разследващи имал седмици, в които задигал по 3-4 коли и правел по 50 000 лева месечно. Въпреки внушителните суми Лъвицата имал и големи разходи, защото автокрадци от неговия ранг чрез подставени хора разполагали с гаражи из цяла София в които се криели колите.

 

39-годишният Светослав Петков е задържан в полицията за вещно укривателство в особено големи размери. Между 1000 и 2000 лв. месечно получават агенти, с които работят най-добрите столични автокрадци. Задълженията на шпионите били да обикалят ден и нощ цяла София и да набелязват спортни модели лимузини и джипове за задигане. Съгледвачите проучват внимателно маршрута, мястото, на което се паркира возилото, както и навиците на собственика. През това време крадецът вече е подготвил техниката за обучаване на ключове и преодоляване на имобилайзери, с която ще запали колата. Ако не разполага с необходимата машинка, взима под наем от свой колега или го включва за конкретния удар, след което делят поравно. По тази схема работи соченият за най-добър и оборотен в момента столичен автокрадец Светослав, с прякор Лъвицата.

 

Разследването започнало още в началото на май, когато столичанин съобщил за липсата на личния му автомобил "Рейндж Ровър", спортна модификация. Потърпевшият бил паркирал колата си на булевард "Витоша" към 23 часа на 3 май, а на следващия ден към 9 часа вече я нямало.

 

След досъдебно производство по случая, на 29 май служители от сектор "Престъпления, свързани с МПС" при СДВР и техни колеги от Четвърто районно засекли крадената кола в квартал Лозенец. Автомобилът бил управляван от Лъвицата, но крадецът успял да се укрие. Последвали оперативни действия и полицаите установили по безспорен начин, че е шофирал С.П., който по-късно бил задържан в полицията за 24 часа.

 

В дома на задържания полицаите намерили и иззели два инструмента за разбиване на врати тип "тирбушон", 5 заготовки тип "меча лапа", устройство за заглушаване на сигнал тип "тапа", 4 електронни устройства за преодоляване на защити за привеждане на автомобили в движение. Намерили и множество ключове за автомобили от марките "Ауди", "Мерцедес", "Рейндж Ровър", както и списък с автомобили, подготвени за кражба.

 

Задържаният Светослав е с повдигнато обвинение за вещно укривателство в особено големи размери (престъпление по чл.215 ал.2 от НК). Наложена му е мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 72 часа.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.