Салман Рушди :"Аз съм с "Шарли Ебдо", всички трябва да сме с Шарли Ебдо".

https://crimes.bg/analizi/salman-rushdi-az-sam-s-sharli-ebdo-vsichki-tryabva-da-sme-s-sharli-ebdo/37244 Crimes.bg
Салман Рушди :"Аз съм с "Шарли Ебдо", всички трябва да сме с Шарли Ебдо".

"Аз съм с "Шарли Ебдо", всички трябва да сме с Шарли Ебдо", заяви Салман Рушди по повод терористичната атака срещу редакцията на френския сатиричен вестник, в резултат на която вчера загинаха 12 души. Ето го изявлението на големия писател:

"Когато религията, тази средновековна форма на безумие, се въоръжи с модерно оръжие, става реална заплаха за нашите свободи. Този религиозен тоталитаризъм е причинил смъртоносна мутация в сърцето на исляма и ние сме свидетели на трагичните последици в Париж днес. Заставам до "Шарли Ебдо", всички трябва да сме с Шарли Ебдо", за да защитим изкуството на сатирата, което винаги е бранило свободата и се е борило с тиранията, измамата и глупостта. Изразът "религиозна толерантност" сe превърна в шифър със значение "страх от религията". Религиите, както всички други идеи, подлежат на критика, сатира и, без съмнение, решителна нетолерантност".

Кой е Салман Рушди  

Ахмед Салман Рушди  (р. 1947 г. в Бомбай) е британски писател от индийски произход.

Той си спечелва признание още с публикуването на втория си роман „Среднощни деца“ (1981), за който е удостоен с наградата „Ман Букър“ през същата година. Във Великобритания той получава от кралицата рицарско звание за заслугите си към литературата (2007), във Франция също е отличен с най-голямата литературна награда, избран е и за член на Американската академия за изкуство и литература. Сред основните му произведения, освен споменатите вече, са „Срам“ (1983), „Последната въздишка на мавъра“ (1995), „Земята под нейните нозе“ (1999), „Ярост“ (2001), „Шалимар клоунът“ (2005), „Чародейката от Флоренция“ (2008).

 

През 1988 г. романът му „Сатанински строфи“ предизвиква силни противоречия в ислямския свят. Книгата е забранена в много страни, иранският аятолах Рухола Хомейни го обявява за вероотстъпник и за убийството му е определена награда от 3 милиона долара, а през 2007 г. пакистански ислямски учени обявиха награда от 11.5 млн. долара за главата му.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.