Румен Радев след подписа за Гешев: Няма точно аз да наруша конституцията!

https://crimes.bg/analizi/rumen-radev-sled-podpisa-za-geshev-nyama-tochno-az-da-narusha-konstituciyata/34024 Crimes.bg
Румен Радев след подписа за Гешев: Няма точно аз да наруша конституцията!

В началото на месеца върнах предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор и подчертах, че начинът на провеждане този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал.

Това каза в изявление президентът Румен Радев по повод повторния избор на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет. "Днес подписах указ за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор и го поканих на среща. Ясно изразих своите виждания за справедливост, в онсовата на която е прокуратурата. Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи, скритите офшорки, за "апартаментгейт", за имотите в чужбина на политици, за безобразното строителство на инфраструктурни проекти, за грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая: не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост", категоричен бе президентът.

"В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в мястото й в съдебната система. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации. От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда. Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите. Благодаря за вниманието", завърши Румен Радев.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.