Президентът Радев: Недопустимо е да плащаме толкова за газта на Русия!

https://crimes.bg/analizi/prezidentat-radev-nedopustimo-e-da-plashtame-tolkova-za-gazta-na-rusiya/34429 Crimes.bg
Президентът Радев: Недопустимо е да плащаме толкова за газта на Русия!

Нормално е в такива случаи да има повече емоции, но те на са най-добрия съветник. Аз напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него. Той засяга България и във вътрешен, и в международен план. Не трябва да отговарям аз на тези въпроси, защото нямам никакви отношения към действията на прокуратура и полиция, още по-малко на друга държава.

Това заяви президентът Румен Радев коментирайки твърденията в испанската преса, че срещу премиера Бойко Борисов се води разследване за пране на пари, предаде репортер на Novini.bg. "Ние имаме ясни цели - пълноправно участие и членство на България във всички стълбове и политики на Европейския съюз. Това означава членство в Еврозоната. Въпросът е как ще стигнем до там. От действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще доведе до реална икономическа и социална интеграция или ще поражда недоверие, че и този път цената ще бъде платена от българските граждани. Затова очаквам от българското правителство много по-открита и ефективна политика, която да върне доверието на гражданите в този процес. Според мен експертните документи и експертния консенсус трябва да предшестват политическите декларации", заяви Радев по повод влизането на България в Еврозоната. 

Президентът разкри подробности и за разговора си с Владимир Путин от миналата седмица. "Цената на газа е най-важната тема в момента. Това е продължение на моя разговор с президента Путин, който имах по време на посещението си в Санкт Петербург миналата година. Явно тук трябва изразена политическа воля, защото виждате, че експертните преговори, които се водят, не могат да достигнат до желания за България резултат. От осем държави, които са обект на газовото дело между "Газпром" и Европейската комисия, само България остана, която не получава намаление на цената. Реално ние плащаме почти два пъти по-скъпо за газа от Русия, което е недопустимо. Тук министър Теменужка Петкова трябва да се замисли дали достатъчно добре си върши работата и защо България изостава. Това беше моята тема на разговор с президента Путин. Надявам се в скоро време да получим така желаното намаление, защото губим всички - губаят българските семейства, губи българската икономика, губи нашата конкурентноспособност", завърши президентът. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.