Нов лъвски пай за Зелените - 5 милиона франка за "обучение" (Вижте поредната им схема)

https://crimes.bg/analizi/nov-lavski-pay-za-zelenite-5-miliona-franka-za-obuchenie-vizhte-porednata-im-shema/37834 Crimes.bg
Нов лъвски пай за Зелените - 5 милиона франка за "обучение" (Вижте поредната им схема)

Този път средствата не са от Европейския съюз или държавния бюджет, а от Швейцария - хранилката на световната природозащитна организация WWF, под шапката на която Зелените у нас въртят своите далавери. Както е ясно отдавна, представител на WWF за България е Веселина Кавръкова, която е житейска спътница на Тома Белев, председател на сдружението от неправителствени екоорганизации "За да остане природа в България".

Този факт обяснява по каква линия родните природозащитници са се сдобили с 5 милиона швейцарски франка. не по-малко интересна е и причината за тяхното отпускане. Официалният замисъл е те да отидат за теоретично обучение в сферата на селското стопанство. За да звучи по-убедително, акцентът в стратегията е поставен върху най-бедният район в ЕС - Северозападна България.

Тъй като безработицата там надвишава 50%, а във все повече места се наблюдава частично или цялостно обезлюдяване, Зелените ще се захванат да образоват местните как сами да си изкарват прехраната и да възродят родните си места чрез "екосистемни услуги". Добре измислено, но какви ще са резултатите на практика?

Проектът „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“ е част от българо-швейцарска програма за развитие. Изпълнители на поръчката са Асоциацията на парковете в България, ръководена от Тома Белев, карловската НПО - фондация „Биоселена“ начело със Стоилко Апостолов. Другите участници са фондация „Биоразнообразие“, ръководена от активиста на партия „Зелените“ Петко Цветков, WWF „Дунавско-карпатска програма“ на Весела Кавръкова, съпруга на Белев, „Българско дружество за защита на птиците“ на Ирина Матеева.

Цялата тази сговорна дружина си е поставила и друга цел, с която да оправдае отпускането на милионите - подкрепа на гражданското общество в устойчивото ползване на природните ресурси. И това не е всичко! Зелените ще обучават хората как да произвеждат така актуалните в момента биопродукти. Това ще се случва посредством теоретични семинари и обучения. На тях знанията си ще представят все лектори, приближени до Зелените.

Своите доклади като част от програмата вече са заявили зеленият партиен активист Борислав Сандов, бившият съпредседател на партия „Зелените“ Стоян Бешков, ковчежникът на същата формация Андрей Ралев. Сред участниците има и журналисти от „Капитал“, „Дневник“ и Би Ти Ви. Обучение е водил и журналистът от Клуб Z Иван Бедров. Сред участниците има имена на няколко прокурори и съдии, пише trud.bg.

Интересно е какви знания в областта на селското стопанство биха могли да предадат неспециалисти в тази област. Защо подобен проект, който при различни обстоятелства и изпълнители вероятно би бил от полза, не е възложен на Селскостопанската академия, на Аграрния университет в Пловдив или на други научни институти? 

Разбира се, този куриоз има своето логично обяснение, което не се различава от това за другите начинания на Зелените - хонорарите и комисионите, свързани с изпълнението на проекта, са отишли в приятелско-политико-корпоративния кръг на зелените и обслужващите ги медии.

Проектът „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“ е в ход вече четвърта година и то без явни резултати. Не е ясно за какво точно са похарчени тези пет милиона и по какъв начин са допринесли за развитието на региона. Няма изследвания дали безработицата е намаляла, далис е е увеличил броят на хората, занимаващи се със земеделие. Само едно е ясно - Зелените забогатяха още повече с поредния си скъп проект, с който демонстрират загриженост за родната икономика и околна среда, а всъщност ги е грижа единствено за банковите им сметки.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.