Кредити и лихви: Какво ще се случи с тях, след като приемем еврото?

https://crimes.bg/analizi/krediti-i-lihvi-kakvo-shte-se-sluchi-s-tyah-sled-kato-priemem-evroto/41565 Crimes.bg
Кредити и лихви: Какво ще се случи с тях, след като приемем еврото?

Ето какво ще се случи с кредитите и лихвите, след като страната ни приеме еврото

 

Икомонист направи прогноза за кредитите и лихвите след като страната ни приеме еврото. 

Приемането на еврото ще ни даде предимството да имаме пряк и по-добър достъп до ресурс от Европейската централна банка. Това гарантира, че в дългосрочен аспект лихвите ще се запазят добри, ниски и близки до средноевропейските, според Тихомир Тошев - кредитен консултант.

Пред БНР той заяви, че не очаква да има някакво сериозно отражение върху ипотечните кредити, тъй като сега ние имаме възможността заради ситуацията на нашия пазар да имаме едни от най-ниските лихви в региона – Румъния, Сърбия, Гърция, Турция, Северна Македония.

Експертът допълни, че на българския пазар няма такава индикация, че лихвите ще тръгнат нагоре. Той заяви, че депозитите нарастват – вече са над 65 млрд. лв. и същевременно раздадените ипотечни кредити са под 13 млрд. лв., а потребителските кредити също са под 13 млрд. лв. Тошев поясни, че имаме свъхликвидност в банковата система, доста конкурентна среда. Очакваният му са през следващата година да има движение на лихвите в посока нагоре.

Естествено, те невинаги ще останат толкова ниски. Лихвите по депозитите невинаги ще стоят нула. Напоследък се говори и че ще трябва да плащаме такси, ако държим по-големи суми като депозити, каза още Тошев.

Икономистът обясни, че инфлацията (вече между 10-12%) е симптом на икономически проблем, симптом на икономическа нестабилност. Той е убеден, че това не може да продължава твърде дълго, пише Pariteni.bg.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.