Ловджии на бунт! Зам.-областният управител на Стара Загора Методи Марков с мераци да затваря ловните стрелбища? Преди 10 години зинал да лапне безплатна общинска нива край Мъглиж

Сачми хвърчали от “Прошутър” към шосето в с. Шаново, по чудо няма смъртен случай, алармират членове на ЛРД-Сокол. Залогът са 100 хил.лв. приходи годишно в джоба му

https://crimes.bg/vodeshha-tema/lovdzhii-na-bunt-zam-oblastniyat-upravitel-na-stara-zagora-metodi-markov-s-meraci-da-zatvarya-lovnite-strelbishta-predi-10-godini-zinal-da-lapne-bezplatna-obshtinska-niva-kray-maglizh-3/124884 Crimes.bg
Ловджии на бунт! Зам.-областният управител на Стара Загора Методи Марков с мераци да затваря ловните стрелбища? Преди 10 години зинал да лапне безплатна общинска нива край Мъглиж

Сачми хвърчали от “Прошутър” към шосето в с. Шаново, по чудо няма смъртен случай, алармират членове на ЛРД-Сокол. Залогът са 100 хил.лв. приходи годишно в джоба му

Има ли апетити зам.-областният управител на Стара Загора Методи Марков да се затворят стрелбищата на ловните дружинки в региона, а кандидат ловците да се обучават в частния му стрелкови комплекс в с. Шаново? Оказвал ли е натиск върху вече покойния бивш кмет на Мъглиж Господин Господинов през 2013-2014 г. да му хариже обработваема, орна и плодородна тракийска земя за да изгради там още едно частно спортно стрелбище? Има ли опасност да бъде разстрелян случаен гражданин на метри от комплекса му и какви всъщност са причините Методи Марков и клуб “Уинърс” да бъдат изключени от БФТС? На този и други въпроси настоящата статия ще се опита да даде отговор.

Публикацията ни от 27 декември м.г., посветена на “частния” път до стрелбищен комплекс “Прошутър” в с. Шаново, който според сигнали е изграден неправомерно с пари от Програмата за развитие на селските райони, предизвика истинско цунами от читателски писма на редакционната ни поща. Повечето от тях тях разказват за личния живот, нестандартните влечения, пристрастеността към опиати и за склонността на зам.-областния управител на Стара Загора към вербална и физическа агресия. Логично на този етап няма да оповестяваме непроверени и трудно доказуеми твърдения.

Вниманието ни привлече писмо,  пристигнало от поща в gmail на Ловно-рибарското дружество “Сокол” - Стара Загора. Според хора, представящи се за негови членове, Методи Марков проявявал нездрави апетити стрелбищата, изградени към ЛРД-тата в областта, да бъдат затворени, а потокът от кандидат-ловджии да се насочи към частния му комплекс “Прошутър”. Изчисления “на око” сочат, че ако коварният план сработи, в джоба му щели да влязат между 25 и 75 хил.лв. годишно, че и повече, и то само от “пресни” ловци,  пресмятат подателите. Пъкленият замисъл не бил от сега, но постът на зам.-областен управител можело да улесни неимоверно Марков да оказва натиск, твърдят заралийските ловци.

За непосветените в дебрите на лова сме длъжни да разясним, че законът изисква кандидат-ловците да минат обстойна теоретична и практическа подготовка, както и да положат необходимите изпити. “…Това става на стрелбище - там ние обучаваме новобранците - повечето млади момчета, не помирисвали казарма, що е пушка, що е патрон, какво е сачма, паничка, как се стреля, какви видове оръжия има. Учим ги на биоразнообразие и природознание…”, разказват подателите на сигнала и допълват: “…. при всяко обучение новите кандидати трябва да изстрелят едно определено количество патрони за да се научат, че пушката не е майтап работа. Това освен трудно за младежите е и скъпо, защото те сами си плащат патроните, мишените и всички консумативи…. всяко ЛРД с общи усилия и средства от членски внос, както и с пожертвования на по-заможните си членове, си изгражда стрелбище. Там цените са така да се каже народни…”, уточняват те. 

 

Според наши източници, освен новобранци, на тези ведомствени стрелбища ходят да стрелят и стари ловци, особено в месеците, когато сезонът е закрит, а те искат да тренират мерника и да останат във форма. Изобщо - ловът е не само скъпо хоби, но и “краста”, както казва народът. Който веднъж се е захванал - няма отърване. 

За хора като Методи Марков, армията от ловджии, която само в Стара Загора наброява повече от 3 хил.души, би могла да е сериозен източник на приходи, ако бъде пренасочена да тренира и да се обучава в свързания с него комплекс “Прошутър”. А за човек с власт и нечисти цели, това може да е фасулска работа.

 

Ето как простичко и със свои думи ловците обясняват намеренията му: “….Той е изчислил, че ако не всички 3 хил.ловци, а само 1000 от тях дойдат поне веднъж да стрелят при него, това ще му е печалба по 150-200 лв. на ден само от един човек (бел.ред.: 200 000 лв. общо). За 1 ден ако тръгнем да си плащаме патроните по пазарни цени, ще ни струва 150 лв. Като платим вход, мишени и другите мъжки глезотии, можем и на 250 лв. да скочим. Иска и кандидат-ловците да се обучават при него в Шаново, а това вече е много сериозен залък. Сметнете за 100 човека на сезон, по 200-250 лв. всеки - това са му  25 хил.лв. суха пара. Ама кандидатите не са само 100. Имало е години по 300 нови момчета приемаме. Това има-няма са си сто хиляди лева в джоба му…

 

Още по времето, когато е в ръководството на общ. Мъглиж, той правел всичко възможно да затвори най-голямото стрелбище на местното ЛРД, което според техните описания се намирало по пътя между Казанлък и Сливен. “…. той докато беше зам.-кмет не спря да пише жалби до КОС срещу нашето стрелбище, че било видиш ли късо като площ, че не било с правилните квадрати, че било на лошо място, че нормите на шум били високи и каквито небивалици се сетите. Праща ни проверки на поразия за да ни затворят. Да, той обяви война на ЛРД и иска държавата да затвори стрелбището ни за да ходим при него в Шаново..., редят възмутените старозагорци.

 

Дали пък частният комплекс, изграден от Методи Марков действително не разполага с по-добра база за подготовка на бъдещи ловци, питаме ние? Отговорът е меко казано плашещ. Според членовете на ЛРД, от стрелбище “Прошутър” по време на тренировки, сачмите хвърчали директно на шосето, с риск случайни минувачи и автомобили да бъдат простреляни. Звучи ли Ви страховито, защото на нас - да. “…. На неговото стрелбище има реална опасност от смъртни случаи, то е така разположено, че при стрелба патрон може да отскочи на пътя, на шосето и да убие човек. Редовно КАТ събират сачми по онзи път за който писахте и от другата страна също. Знаете ли какво значи това? Че както си шофирате по хубавия асфалт, патрон може да пробие колата Ви и после каквото Бог е казал…..Направил го е на терен където не е подходящ за ловни и стрелбищни цели. Нито релефът, нито отстоянията са благоприятни. И само Всевишния пази хората от най-лошото...”, гласи дословният цитат от писмото, чийто автентичен правопис сме запазили. Според нормативните разпоредби на служба КОС към ГДНП, е забранено боеприпаси (патрони, сачми, панички) да излизат извън територията на стрелбището. В Шаново обаче май било разрешено.

 

Вероятно по тази причина, през 2013-2014 г., докато Методи Марков е зам.-кмет на общ. Мъглиж, СНЦ Стрелкови клуб „РОНИН”- Стара Загора, с който той е свързан, решава да изгради ново, отново частно стрелбище, този път в покрайнините на града. Както може би читателите ни вече предполагат - поменът пак е щял да бъде с чужда пита - общинска. В нарушение на Закона за опазване на земеделските земи, общинският съвет на Мъглиж гласува свързаното със зам.-кмета СНЦ да получи два поземлени имота, които представляват земеделски земи, с начин на трайно ползване – изоставена орна нива. 

 

Забележете - формулировката е “да получи”, а не да си закупи. Т.е земята е щяла да му бъде харизана. Прът в колелата слага областната управителка (по нова време) на Стара Загора, Живка Аладжова, която връща скандалното решение за преразглеждане с мотив, че “земеделските земи са основно национално богатство и се използват само за земеделски цели”. Ние бихме добавили към основанията за отказ и крещящ конфликт на интереси, нищо, че проформа “Ронин” е Сдружение с нестопанска цел.

 

Пред наш кореспондент в Стара Загора, представители на няколко политически сили си спомниха, че по онова време покойният вече кмет Господин Господинов бил подложен на зверски тормоз от Методи Марков да парафира с подписа си грозната далавера. Двамата били много близки, а Динко, както хората знаели тогавашния градоначалник, дори кумувал на единия от двата провалени брака на Методи, кръстил и  детето му. След осуетения проект, отношенията им охладнели, а няколко години по-късно Господинов получил инфаркт и се споминал без време.

 

Без да правим каквито и да е внушения и аналогии, подателите на настоящия сигнал ни посъветваха да пуснем жалба в МВР ако в следствие на журналистическата си работа получим заплахи от героя на днешния разказ. Ние, разбира се, вярваме, че подобни ексцесии не са в стила на човек, заемащ висш държавен пост, какъвто е Марков, и ще приемем препоръката като част от местния ловджийски фолклор.

 

Въпреки това нито един от хората, с които кореспондентът ни разговаря в Стара Загора и Казанлък, проверявайки достоверността на информацията, не е пожелал да застане с името си. Обяснението им било лаконично: “Страх ни е, имаме деца”. 

 

Единственото официално изявление, което получихме, е от ръководството на БФТС - федерацията по трап, двоен трап и скийт. Въпреки, че няма пряка връзка с настоящото разследване, ще го предадем дословно, защото съдържа хипотеза за злоупотреба с власт и тормоз от страна на Марков към свой събрат в спорта. В предишния репортаж Ви информирахме, че зам.-областният управител на Стара Загора е лишен от състезателни права по стрелба, а клубът в който членува - “Уинърс”, е изключен. Председателят беше лаконичен, споделяйки: “Членове на клуб Уинърс създаваха постоянни брожения, уронваха престижа на Федерацията, след което разпоредих на председателя на дисциплинарната комисия към БФТС да събере доказателства, да ги разгледа и на база събраните доказателства да излезе с предложение за някакви санкции в зависимост от провиненията. Той взе необходимите мерки по отношение на част от членовете, но не можа да стигне докрай в разследването си, т.к (по негови думи), непрекъснато е бил подлаган на атаки от Методи Марков по всякакви линии. След като дисциплинарният председател не стигна до нищо заради оказания му тормоз,  свиках Управителен съвет и единодушно изключихме клуба, и наказахме виновните членове”, разясни той.

 

Какви са тези “всякакви линии” на тормоз, председателят на БФТС отказа да спомене, прочее той не беше особено разговорлив и се ограничи със сухите факти. Според хора от Казанлък обаче, дребният бизнес на въпросния дисциплинарен шеф (чието име пазим в редакцията) в последно време бил обект на многократни и най-разнообразни проверки от общински и държавни институции. По-голямата част от тях завършвали лошо. Проверяващите пък като в хор му казвали: “Оправяй се с Марков”. 

 

Как би следвало да се тълкува подобно послание, оставяме читателите сами да решат.

Източник: crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.