Лъсна скандалната истина за сделката с „Джемкорп“

https://crimes.bg/vodeshha-tema/lasna-skandalnata-istina-za-sdelkata-s-dzhemkorp/28230 Crimes.bg
Лъсна скандалната истина за сделката с „Джемкорп“

Директно към управляващите водят слуховете за необяснимата поява на „Джемкорп“ на енергийния ни пазар.


Още преди няколко месеца се заговори, че харвардците получили по 100 млн. лева като авансов подарък. Според пикантната мълва половината от сумата била платена в брой, а останалата част – в биткойни.

Те се съхранявали у един от най-верните им депутати и трябвало да стигнат до Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер като разбира се липсват преки доказателства за това.
Слухът в политическите среди носи, че именно с тези пари са били извършени плащанията на депутатите-отцепници от ИТН. Така и не става ясно обаче дали след като правителството развали меморандума ще се наложи да върнат парите и дали това няма да доведе до нови и още по-сериозни сътресения от прецаканите от сделката руснаци.


Историята у нас стартира на 23 март, когато под благия поглед на Кирил Петков енергийният министър Александър Николов подписа меморандуми за сътрудничество с Джемкорп и за ядрената енергетика с „Ай Пи 3 Корпорейшън“. Изпълнителният директор на фонда Атанас Бостанджиев е българинът, положил подпис за двете компании.


В документа е регламентирано сътрудничеството за проекти за производство на чиста енергия. Инвестицията в помощ на зелената енергия на страната ни възлиза на стойност, надхвърляща 1 млрд. долара.

От „Джемкорп“ категорично отричат упоритата мълва, че имат общо с предстоящото изграждане на завод за батерии у нас. Там по линия на Плана за възстановяване се очаква България да получи 1.5 млрд. евро от ЕС.


На практика обаче запознати разкриват, че точно Джемкорп е трябвало да е ключов акционер в завода, но след като се разчува за аферата, инвестицията бива замразена.

Вицепремиерът Асен Василев е сред най-отявлените лобисти на фонда. Той дори се похвали, че компанията е препоръчана от американската администрация. Това се е случило по време на работна вечеря, провела се на 15 февруари тази година в рамките на визитата на българската енергийна делегация във Вашингтон.


На въпросната вечеря присъствали Александър Николов, Асен Василев, американският посланик у нас Н.Пр. Херо Мустафа, българският й колега в Щатите Тихомир Стойчев, търговският аташе на САЩ Мигел Хернандес, както и представители на бизнеса на двете държави.


От финансовото министерство посочват, че у нас впоследствие на 11.03.2022 г. пристигат съоснователят и директор на „Ай Пи 3 Корпорейшън“ адмирал Майкъл Хюит и Бостанджиев, които поискали среща с Александър Николов и Асен Василев. На нея инвестиционният интерес на двете компании в енергетиката ни бил заявен отново.


Още на следващия ден обаче Вашингтон поля със студен душ твърденията на Василев. От там заявяват, че нито един представител на американското правителство не се е застъпвал за „Джемкорп“ пред когото и да било от членовете на българското правителство. Те дори отбелязват, че считат твърденията му за недоразумение.


Мисията далеч не отрича, че Херо Мустафа е присъствала на вечерята. Очевидно обаче никой не е обелил и дума за двете компании, тъй като няма грама до Външно от посланик Стойчев, с която той да уведоми София за проявения интерес и препоръки от страна на САЩ.


След като лека-полека кълбото започна да се разплита, лъсна бившият свекър на Гришовата Лолита – милиардерът Алберт Авдолян и хасковската връзка на Асен Василев, който също като Григор Димитров е родом от града.

Припомняме, че сегашната изгора на Григор Димитров – Лолита Османова е ексснаха в империята „Джемкорп“.


Инвестиционната компания е разположена в централния лондонски квартал „Мейфеър“. Екссвекърът на Лолита – Алберт Авдолян е в тесни връзки с главния изпълнителен директор на „Ростех“ – Сергей Чемезов – близък приятел и главен оръжеен търговец на Путин.


„Ростех“ е огромен държавен конгломерат в областта на отбраната, под чиято шапка са оръжейните производители „Руские хеликоптери“, „камиони Камаз“, както и „Калашников“.

Фирмата е в черния списък на САШ и ЕС, тъй като танковете, бомбите и ракетите й участват във войната срещу Украйна.


По всичко личи, че компанията „Джемкорп“ не е дошла случайно в страната ни. Запознати твърдят, че е близка до бизнес кръга на вицепремиера в оставка Асен Василев и Даниел Лорер, който пък лично гарантирал за нея.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.