Властта оставя вратичките в закона за шофьорите-убийци

https://crimes.bg/analizi/vlastta-ostavya-vratichkite-v-zakona-za-shofyorite-ubiyci/28179 Crimes.bg
Властта оставя вратичките в закона за шофьорите-убийци

След всеки тежък пътен инцидент медиите са залети от публикации, видеа, анализи, материали. Но колко трае интересът на властта към фрапиращите случаи?




До момента декларираните от правителствата строги мерки срещу системните нарушители на пътя и шофьорите, причинили смърт остават само на приказки. След всеки тежък инцидент декларират, че трябват по-сериозни законодателни мерки и по-строги наказания.


Започват обещания как ще бъдат променени законите и изкарване на полицията на пътя за масирани проверки. Но както се казва в една българска поговорка – всяко чудо за 3 дни.


 


След отминаването на случая и утихването на интереса на обществото към него, всичко се забравя и се продължава по старому. И така до следващия случай.


Експерти по пътна безопасност споделят, че не е нужно да се „открива топлата вода“, а просто е необходимо да се приложат работещи практики от другите държави.


На пръв поглед се вижда, че основни проблеми при нас са превишена скорост и шофиране след употреба на алкохол или наркотици. И по 2-та проблема има приложени решения в редица европейски държави, а дори и в съседна Гърция.


Остава създадената ДА Безопасност на движението по пътищата да се задейства в тази посока на взаимстване и прилагане на идеи.


 


Дали ще има действие в тази посока от новото служебни правителство, предстои да разберем.


 


Източник: lupa.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.