Вицепремиерът потвърди рисковете от терористична атака заради бежанската вълна

https://crimes.bg/analizi/vicepremierat-potvardi-riskovete-ot-teroristichna-ataka-zaradi-bezhanskata-valna/29944 Crimes.bg
Вицепремиерът потвърди рисковете от терористична атака заради бежанската вълна

Вицепремиерът Цветелин Йовчев призна, че има значително покачване на престъпността в районите, населени с бежанци.Той заяви, че полицейското присъствие в тези райони е повишено в пъти. Според Йовчев в държавата има притеснения за възникването на евентуална хуманитарна криза както и за рисковете от идването на лица, свързани с терористични организации или такива, изповядващи радикален ислям.Той заяви, че съществуват реални здравни и социални рискове и има шанс криминогенната обстановка силно да се измени в районите с бежанци. Вицепремиерът заяви, че се работи активно по откриването на нови места за настаняване на бежанци от Сирия.Към момента капацитетът на съществуващите места е увеличен максимално и се търсят сгради за още 1 500 бежанци. С цел да се намалят здравните рискове, броят на медицинските лица около общежитията е увеличен. Осигурени са им ваксини и лекарски прегледи.В момента се актуализира и националният план за противодействие на тероризма. Според Йовчев, ДАНС в сътрудничество с други служби работят, за да се предотврати навлизането на съмнителни хора в България.В момента страната активно работи и с международните си партньои като целта е да получи средтства и да съумее да се справи с бежанската вълна. Провеждат се срещи и с други страни, членуващи в ЕС.Вицепремиерът заяви, че трябва да се работи за интегрирането на хората със статут на бежанци.До момента бежанците в България наброяват 5 222 души. Прави се всичко необходимо за настаняването им, но ако вълната продължава, те могат да струват на България около 30 милиона.Материалът е публикуван в секция "Криминални новини" 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.