Васил Божков ощетил държавата с над 210 милиона

https://crimes.bg/analizi/vasil-bozhkov-oshtetil-darzhavata-s-nad-210-miliona/34246 Crimes.bg
Васил Божков ощетил държавата с над 210 милиона

Две от фирмите на Васил Божков са ощетили държавата с много над 210 млн. лева. Това стана ясно от думите на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев, който даде извънреден брифинг по повод днешната акция в Държавната комисия по хазарта (ДКХ), предаде репортер на Novini.bg. 

В момента финансовата инспекция се извършва на основание разпореждане на министъра на финансите и с моя заповед от 16 декември 2019 година. Впоследствие е постъпило постановление на Специализираната прокуратура във връзка с образувано досъдебно производство на основание член 145, алинея 1, точка 3 – възлагат на АДФИ извършване на финансова инспекция с предмет проверка за законосъобразност на получените приходи, дължими държавни такси и вноски за социално отговорно поведение от страна на регистрираните хазартни оператори и осъществения контрол от страна на ДКХ за периода 2014-2019 година, поясни Начев.

Това, което е различно от първоначалния предмет, са вноските за социално отговорно поведение и срокът, който се проверява - с една година назад, от 2014 година. Това е по същество законовото основание на АДФИ да присъства в ДКХ и да извършва тази финансова инспекция, добави той.

В член 30 е разписано, че всички държавни такси, които се събират по Закона за хазарта, се събират от ДКХ. В член 30, алинея 3 е посочено, че за поддържане на лиценз и за организиране на хазартни игри, с изключение на онлайн залаганията, ДКХ събира държавна такса в размер на 15% от стойността на направените залози за всяка игра. В тази алинея е записано също, че за хазартни игри, за които се събират комисиионни за участие, се събира държавна такса в размер на 20% върху стойността на получените такси и комисионни. При тази ситуация става ясно, че текстът дава възможност да се събират такси, формирани на различни основи, посочи шефът на АДФИ.

Аз няма да се наемам да тълкувам закона, но ще изнеса факти, които сме установили към този момент – от АДФИ е извършена проверка на подадените и обработени от ДКХ декларации, регистри и справки и се установи, че от 2014-та до 2019 година приходите от внесените държавни такси по член 30, алинея 3 от Закона за хазарта, са повече от 500 млн. лева. Видовете хазартни игри, които се организират в страната, са моментна лотарийна игра, тото и лото игри, игри със залагания върху спортни състезания и надбягвания с коне, кучета и други. От член 30 алинея 3 е видно, че държавната такса за моментната лотария, а и за всички игри, следва да бъде 15% от направените залози за всяка игра. От представените регистри, справки и декларации е установено, че единственият оператор, който заплаща държавна такса от 15% е Българският спортен тотализатор, останалите лицензирани оператори за същата хазартна игра – и за първата, и за втората, и за третата, заплащат държавна такса в размер на 20% от събраните такси от комисиионни за участие, съгласно утвърдените от ДКХ правила. Установява се, че за една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси от цитираните регистрирани хазартни оператори. Ние няма да се наемаме да тълкуваме закона, но посочваме фактите и от тях става ясно, че за една и съща игра се събират такси на различна основа. Защо е станало така, може би ще стане ясно в рамките на това, което се извършва от колегите от прокуратурата и може би някакво становище да дадат компетентните органи, каквато е в случая ДКХ, коментира Георги Начев.

С цел установяване на приходите на държавата от хазартните игри за проверявания период финансовите инспектори са поискали от ДХК справки по месеци за броя и стойността на направените залози за всяка игра. Чакаме ги тези цифри. Всъщност краят на финансовата инспекция зависи от това какво ще ни предоставят колегите и в какъв срок. При условие, че информацията е налична при финансовите инспектори, предполагам че до около месец ще имаме окончателни резултати. Този срок е условен. Резултатите от финансовата инспекция от днес ще бъдат качени на страницата на АДФИ и ще имате възможност да се запознаете с тях, каза Начев.

Към момента от Комисията е предоставена информация само за моментната лотария – една от игрите. При условие, че таксите са били начислявани и плащани по реда, по който това е извършвано от държавното предприятие Български спортен тотализатор. Съпоставката на числата сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали по начина, по който е плащало държавното предприятие, сумата е щяла да бъде с около 210 млн. лева повече. Това е ориентировъчна сума – на този етап сме направили изчисленията на база данни, които са ни предоставени от ДКХ, с условието, че са прогнозни. Очакваме точни данни, надявам се да ги получим. Това е сумата за 5-годишния период 2014-2019 година. При условие, че базата, на която са определени дължимите такси, е по начина, по който са правени от държавното предприятие Български спортен тотализатор, сумата е повече от 210 млн. лева. Това, което в момента изнасяме като информация, е съгласувано с органите на прокуратурата и наблюдаващия прокурор. Детайлите и основата, на която са направени изчисленията, умишлено не ги показваме, защото това е ориентировъчна информация. Очакванията ни са след приключване на финансовата инспекция тази сума да бъде да нарасне. Точно колко по-голяма ще бъде сумата, ще можете да видите, след като приключи финансовата инспекция, посочи Георги Начев.

За отделните игри имат лиценз различни оператори. На практика няма едни и същи фирми, които да участват и в трите игри едновременно, заяви Начев.

Попитан дали изнесените числа представляват щета за бюджета, шефът на АДФИ отговори: "Не мога да коментирам, ваше право е да коментирате както искате. Като агенция, когато установим тази сума, която е разликата между изчисленията между двете основи – дали на 15% или 20% от всички залози, ще имаме основания да дадем указания на ръководството на ДКХ да предприемат действия съгласно тяхната компетентност. Можете да ги попитате тях какво биха направили в резултат на това, което е констатирано".

Предоставената информация не отразява резултатите от извършването на финансовата инспекция в ДКХ. След приключването на финансовата инспекция резултатите ще бъдат публикувани официално. Няма да се наема да тълкувам закона. Нарочно прочетох как е записано в член 30, алинея 3. В крайна сметка дали това е законно или не, може би ще имаме възможност да изследавме всички документи и да видим дали действията, които се предприемат, са законосъобразни. Прави ни впечатление фактът, че държавното предприятие е плащало по един начин, всички останали са плащали по друг и разликата в сумите, които държавата би получила като приход от хазартна дейност...вие преценете дали е добре или не това нещо, дали е законосъобразно, коментира шефът на АДФИ.

В отговор на въпрос как може печалбата да се представя като такса и комисионна, той каза: "Това може да попитате ДКХ. Те имат решения, въз основа, на които са стигнали до тези изводи".

Попитан кога е била последната проверка на ДКХ, Начев заяви: "Нямам информация в периода, в който аз съм директор на АДФИ да е правена такава проверка. Основанията, на които сме влезли на проверка в ДКХ първоначално са по разпореждане на министъра на финансите, впоследствеи по постановление на Специализираната прокуратура, като задачата от Специализираната прокуратура обхваща задачата, която е поставена от министъра на финансите и е допълнена с период от една година назад".

Припомняме, че на 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на фирми на Васил Божков, свързани със залози у нас. Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също така и данни за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда. 

През 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ръководена от Александър Георгиев се държи повече от странно, пазейки пълно мълчание по темата. Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път за винаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.