Ужас в Южна Корея! Излекувани от коронавирус отново болни!

https://crimes.bg/analizi/uzhas-v-yuzhna-koreya-izlekuvani-ot-koronavirus-otnovo-bolni/38697 Crimes.bg
Ужас в Южна Корея! Излекувани от коронавирус отново болни!

В Южна Корея учените и здравните власти се опитват да разрешат една загадка: защо 163 души, които са излекувани от COVID-19, са дали отново положителен резултат на теста за коронавируса, според Корейският център за контрол и превенция на заболяванията (KЦКПЗ). Въпреки че за момента няма официални данни, същото явление е регистрирано и в Китай, където някои пациенти с коронавирус тестват положително, след като са се възстановили от болестта, пише Си Ен Ен.Това повдига въпроса: Ако сте се излекувал от COVID-19 може ли отново да се заразите с коронавирус?

 В Южна Корея делът на случаите, при които оздравял пациент дава отново положителен резултат на теста за коронавирус е нисък – от 7 829 души, които са оздравели, 2,1% са дали впоследствие положителен резултат на теста, съобщи KЦКПЗ в петък. Не е ясно колко от оздравелите са били отново тествани. Заместник-директорът на KЦКПЗ Конон Джун-Уоок заяви, че досега няма индикации, че пациентите, които дават положителен за коронавирус  резултат след оздравяването са заразни, въпреки че около 44% от тях са изявили леки симптоми на болестта. Д-р Джун-Уоок предупреди, обаче, че все още учените не знаят много за вируса, включително и по въпроса за естествено придобития имунитет. „COVID-19 е най-предизвикателният патоген, с който сме се сблъсквали през последните десетилетия“, каза още той и допълва: „Това е един много труден и предизвикателен враг.“ Засега най-вероятното обяснение защо някои излекувани дават отново положителен за коронавируса резултат изглежда е, че тестът индикира „остатъци“ от вируса.

KЦКПЗ повторно е обследвал три случая на заразени от едно и също семейство, при които пациентите са тествали положително след оздравяването си. Във всеки един от тези случаи учените се опитаха да инкубират вируса, но не успяха – това им показа, че няма „жив“ вирус. Подобно на много страни, Южна Корея използва верижна реакция с обратна транскрипция на полимераза (RT-PCR) за тестване на вируса. RT-PCR тестът работи, като открива в проба, взета от пациента, генетична информация на вируса – или неговата РНК, уточнява bgnovini.eu.

 

Според д-р Джун-Уоок, тези тестове могат да извличат части от РНК дори след като пациентът се е възстановил, тъй като тестовете са изключително чувствителни. „Това е едно възможно и много убедително обяснение“, каза още той. Същата теория беше представена от един от най-добрите експерти по пулмология в Китай, Чжун Наншан. На пресконференция по-рано тази седмица той каза, че един възстановен човек може да даде отново положителен тест, защото „фрагменти от болестта“ остават в тялото им. „Не съм много притеснен от това”, добави той. Съществуват и други теории защо излекувани пациенти могат да дадат положителен за коронавирус тест: може да има грешка с теста или вирусът да се е активирал отново. Ако има грешка с теста, пациентите може да получават фалшив отрицателен или фалшиви положителен резултат. Има редица причини, поради които това може да се случи, включително проблеми с химикалите, използвани в теста, и възможността вирусът да мутира по такъв начин, че да не бъде идентифициран от теста за коронавирус, пише Блиц.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.