Шефката на митницата в Севлиево прибрала 24 бона от такси "Спокойствие"

https://crimes.bg/analizi/shefkata-na-mitnicata-v-sevlievo-pribrala-24-bona-ot-taksi-spokoystvie/43335 Crimes.bg
Шефката на митницата в Севлиево прибрала 24 бона от такси "Спокойствие"

Йорданка Костадинова се е облажила със сериозна сума от такса "спокойствие"
Източник:
2019-07-11 10:57:00


Анализи


0

Прочетено: 69930

Кратка връзка
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност началника на Митническо бюро Севлиево Йорданка Костадинова.

 

Тя е обвинена за това, че от юли 2009 г. до юли 2019 г., в качеството й на длъжностно лице, при условията на продължавано престъпление, е поискала и получавала по 200 лева месечно от управител на местна фирма под формата на „такса спокойствие“, за да не извършва действия по служба – митнически проверки на дружеството (престъпление по чл. 301, ал.1 , от НК).

 

Общата получена сума възлиза на около 24 000 лева. Костадинова е привлечена и за това, че е предупредила продавач-консултант да избегне наказателно преследване спрямо него, като го е предупредила за предстояща проверка от органите на митницата. Предвид влошеното здраве на Костадинова, наблюдаващият делото прокурор й е определил мярка за неотклонение – „Парична гаранция“ в размер на 100 000 лева. Продължава събирането на доказателства за евентуално извършени от нея престъпления по служба.

 

В хода на разследването е възможно да й бъдат предявени нови обвинения.  Събират се и доказателства за извършени престъпления и от други лица. БЛИЦ припомня, че при акцията на МВР и спецпрокуратурата в Севлиево в понеделник бе задържана шефката на местното митническо бюро Йорданка Костадинова, която е оказвала натиск върху свои колеги да си затварят очите за фиктивен износ на фирмата на нейния син Ивайло Костадинов.  Освен тях двамата беше арестуван и местен бизнесмен, който въртял контрабанда с цигари. 

 

В качеството си на длъжностно лице Костадинова се обаждала на колеги от митническия пункт в Горна Оряховица и е настоявала от тяхна страна да бъде допуснат фиктивен износ на камиони в полза на дружество, собственост на сина й, потвърдиха от прокуратурата. Семейство Костадинови са известни като едни от най-заможните в Севлиево, тяхна собственост е хотел „Хелиос”.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.