СДВР разкри ще бъдат ли допуснати нови блокади

https://crimes.bg/analizi/sdvr-razkri-shte-badat-li-dopusnati-novi-blokadi/39444 Crimes.bg
СДВР разкри ще бъдат ли допуснати нови блокади

Задържани са 126 души

„След като вчера част от протестиращите се опитаха да пробият кордона, полицейски служители бяха обстрелвани с пиротехнически средства. Хвърляни са камъни, павета и метални тръби“. Това заяви ст. комисар Георги Хаджиев по време на извънреден брифинг на СДВР. 

 

"Преценихме, че е необходимо тази тълпа да бъде разкъсана и отблъсната, за да за запазим живота на нашите служители и този на гражданите. Тактиката ни беше пасивна, сами видяхте. Няма как в продължение на дни част от организаторите да призовават за сблъсъци и да не се стигне до тях", допълни той.  

 

"Палатковите лагери като свободна форма на протест се оказаха добро прикритие на част от протестиращите. В една от тях намериха коктейл "Молотов", който е бил подготвен да се използва срещу полицията", каза ст. комисар Хаджиев. 

 

"Статистиката – 80 ранени полицаи, един с фрактура по ръката, няколко обгазени и обгорели. На част от тях е оказана бърза помощ  на място, след което са се върнали в редиците да изпълняват дълга си. Призовавам гражданите да не се поддават на криминални лица и да пазят закона и реда", обясни още шефът на СДВР.  

 

"В крайна сметка, след като по видео наблюдение установихме, че част от взривните устройства се вадят от палатките, в 3 часа започнахме акция за премахването им. Част от движението е възстановено и се надявам да остане така", каза Хаджиев.  

 

Той посочи, че има 126 задържани, от които 60 са регистрирани с криминални прояви.

"Всички материали ще бъдат докладвани в прокуратурата и ще се търси отговорност от тези лица. Ние използваме помощното средство – лютив спрей. Някъде се прокрадна информация, че се използва нервнопаралитичен газ, но това категорично не е вярно. Премахването на блокадите премина абсолютно безпроблемно и без никакво напрежение", заключи той. 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.