Прокуратурата погна Татяна Дончева за корупция

https://crimes.bg/analizi/prokuraturata-pogna-tatyana-doncheva-za-korupciya/41856 Crimes.bg
Прокуратурата погна Татяна Дончева за корупция

Спецпрокуратурата образува проверка за корупция срещу зам.-председателя на парламента от ИБГНИ Татяна Дончева.

Това обявиха от държавното обвинение. В съобщението не се цитира името на Дончева, но става ясно, че проверката е свързана със скандала, в който я забъркаха от "Има такъв народ" в последните дни. "Специализирана прокуратура се самосезира по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-ото Народно събрание", обяви обвинението.

Проверката ще се извърши лично от прокурор. "След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК", обяснява прокуратурата.

Припомняме, че Тошко Йорданов обвини Дончева, че е предлагала подкуп на депутат от неговата партия, за да получи подкрепа за евентуално правителство. Твърденията на Йорданов предизвикаха скандал, от който се възползва и бившият премиер Бойко Борисов, за да атакува опонентите си.

Въпросният депутат е Радостин Василев - бившият председател на правната комисия в миналия парламент и кандидат-министър в неуспешния проектокабинет на Слави Трифонов. В неделя вечерта той гостува в предаването на Йорданов "Студио Хъ" по ТВ 7/8, за да представи версията си за случая.

За самия подкуп, който Йорданов твърдеше, че е бил предлаган, Василев обясни, че по време на разговора Дончева "рисуваше на едно листче". Първоначално той каза, че се виждала сума, а после се поправи, че била цифра - "500К" или 500 хиляди. "Аз го виждах перфектно. Не съм реагирал на това нещо", каза той. Не обясни защо, ако е заподозрял подобно нещо, не е попитал събеседника си какво означава числото. Оказа се, че не разполага и с листчето, което твърди, че е видял.

Накрая Василев побърза да уточни: "Аз като адвокат не мога да кажа, че тя ми е предлагала подкуп. Аз ти разказвам историята едно към едно. Хората да си правят сами изводите за тази история и за г-жа Дончева."

Дончева заяви в неделя пред Клуб Z, че "не й остава друг избор освен да потърси правата си по съдебен път. Разкази с неочакван край от типа "аз не мога да потвърдя, че тя ми предложи пари, но така ми се стори" няма да свършат работа на Тошко Йорданов и Радостин Василев" в съда"

 

 


 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.