“ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА” ВЪЗСТАНОВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ ИДЕАЛ ЗА ДЕМОКРАТИЧНА, ПРАВОВА И СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА

https://crimes.bg/analizi/prodalzhavame-promyanata-vazstanovyava-nacionalniya-ideal-za-demokratichna-pravova-i-socialna-darzhava/43062 Crimes.bg
“ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА” ВЪЗСТАНОВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ ИДЕАЛ ЗА ДЕМОКРАТИЧНА, ПРАВОВА И СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА

 

Прозрачно управление, независима съдебна система, честен бизнес и социална справедливост са сред ключовите приоритети на двамата съпредседатели - премиера Кирил Петков и вицепремиера и финансов министър Асен Василев, които на 15 април в Пловдив учредиха най-младата и прогресивна политическа партия

 

“Ако ние не помогнем на България, няма кой. Ако ние не оправим страната си, няма какво да оставим на следващите поколения”. С тези думи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев се обърна към над 1000-та делегати, които на 15 април (петък), близо половин година след като поеха властта, пристигнаха в Пловдив за да положат основите на най-младата партия в политическия живот на страната - ПП “Продължаваме промяната”. Симпатизанти и съучредители започнаха да пристигат още около 17 часа, във видимо добро и приповдигнато настроение. “От 7 човека в началото станахме един автобус хора, после станахме 240, сега сме вече около 1 000 в тази зала”, вдъхна им увереност Василев, който заедно с премиера Кирил Петков ще бъдат съучредители на формацията.

 

Сред учредителите ни направиха впечатление и интересни личности като Габриела Кирова, която забелязахме като основно лице до Кирил Петков и Асен Василев още по време на предизборната им кампания.

 

Тя живее в Лондон и е една от малкото българки била някога на лична среща с папата, а също е в близки отношения с много други известни световни личности. 

 

 Известният автомобилен съзтезател Димитър Илиев също беше забелязан сред учредителите. Днес той пое поста съветник на Кирил Петков и шеф на АПИ.

 

Министър председателят взе повод от думите на съратника си и сподели, че “Това, което научихме много бързо и с Асен, и с групата около нас е, че сами не можем. Няма как да стане само на ентусиазъм. Колкото повече работим заедно, колкото повече съмишленици бутаме в една посока, толкова повече промяната започва да се случва”, посочи Петков, който наред с управлението на страната тепърва ще навлезе в дебрите на партийното строителство. За разлика от старите политически субекти, “Продължаваме промятата” ще бъде изключително гъвкава в организационно отношение и така ще привлече максимално широк кръг партийни членове и последователи, издадоха учредителите.

 

“Никога не съм мислил, че ще бъда член на партия, камо ли да учредявам такава. Всичко започна, когато с Кирил имахме един разговор за България. Не използваме ресурсите си не защото  сме глупави, а защото една малка група е присвоила властта и я използва за собствени цели. Тази малка група така е организирала правилата на играта, че ти или им помагаш да крадат, или напускаш страната - това бяха двата избора. Тази политика изгони 800 000 души от страната. Това е най-голямата загуба за България. Точно тази политика искахме да спрем и да променим”, изтъкна вицепремиерът Асен Василев и припомни, че “за радост или съжаление, на нас се падна честта да започнем да чистим. Истината е, че като започнем да чистим - има мръсотия. Тя хвърчи навсякъде. Хората в парламента се допират до нея всеки ден. Чистенето не е чиста работа, но някой трябва да я свърши. В процеса на чистенето трябва да отпушим неща, които са затлачвани с десетилетия. Това изисква много нерви, подкрепа и съмишленици”, посочи още финансовият министър.

 

Речта му отприщи нова вълна от емоции сред делегати и гости на висшия партиен форум, но от ръководството призоваха еуфорията да отстъпи място на разума, представяйки ключовите приоритети на новата политическа формация:

 

Ние, учредителите на политическа партия „Продължаваме Промяната“, осъзнавайки цялата отговорност, която поемаме, ще продължим промяната на Република България като:

- въведем пълна прозрачност в управлението на публичните държавни средства във всички сектори

- въведем най-добри практики за борба с корупцията

- ще поставим равни и честни условия за разгръщане на потенциала на българската икономика

- ще подкрепим научно-изследователска дейност и иновации

- ще намалим социалните неравенства

- ще подобрим живота на цялото общество

- ще възвърнем независимостта на съдебната система, която да гарантира върховенството на закона

и по този начин

- ще възстановим идеала за демократичната, правовата и социалната държава.

 

За почтеността и добрите намерения на “Продължаваме промяната” гарант стана и един от най-атрактивните и талантливи народни представители Христо Петров, познат на феновете си с артистичния псевдоним Ицо Хазарта.

 

“Това, че съм част от Продължаваме промяната, е моят начин да дам знак на хората, че тук всичко е чисто. Че при тези хора всичко е чисто. Затова и аз съм част от тях.", нажежи отново до червено страстите в залага младият избранник. Той влезе в редиците на Националния съвет на “Продължаваме промяната” заедно с министъра на здравеопазването Асена Серцезова и културния министър Атанас Атанасов.

 

Премиерът Петков и вицепремиерът Василев ще делегират част от партийните дела на 13-членен Изпълнителен съвет. Там влидат председателят на Народното събрание Никола Минчев, шефът на парламентарната група Андрей Гюров, чаровната вицепремиерка Калина Константинова, министрите Даниел Лорер, Николай Събев и Николай Денков. Заедно с тях ще работят говорителката на правителството Лена Бориславова, депутатката Венеция Нецова-Ангова и колегите й Ивайло Шотев, Росен костурков и Калоян Икономов. Зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов оглави партийния контролен съвет, където ще му помага партийният PR-гуру Арександър Бойчев.

 

Така, шест часа по късно партия „Продължаваме промяната“ вече е факт - с устав, учредители и първо събрание. Предстои името и партията да бъдат вписани от Софийски градски съд.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.