МВнР за Северна Македония: България няма да направи компромис с историята!

https://crimes.bg/analizi/mvnr-za-severna-makedoniya-balgariya-nyama-da-napravi-kompromis-s-istoriyata/38318 Crimes.bg
МВнР за Северна Македония: България няма да направи компромис с историята!

Основният крайъгълен камък около, който беше конструиран Договора за добросъседство с Република Северна Македония беше решаване на проблемите в общата ни история. В момента има един отказ от решаване на тези проблеми, има едно протакане и отлагане от страна на македонските колеги. Сроковете са съвсем кратки и те трябва да покажат една мотивация и желание за работа.

Това каза в сутрешния блок на БТВ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който коментира вчерашната консултативна среща при президента по темата за членството на Македония в ЕС. "В случая говорим за промяна на учебниците и изучаване на истроическата истина. Тук говорим за очертаване на общата история, а не за тълкувание на историята. България има възможност да използва много различни методи и инструменти, с които да въздейства. Много е лесно да кажем - ще се наказваме. България няма да направи никакъв компромис по отношение на историята. Във всеки един момент, ако видим, че нашата история се използва, че е застрашен националния ни интерес, то тогава България ще се възползва от механизмите за въздействие, с които разполага. България има лостове за контрол и няма да изпусне този контрол. Никой не може да ни принуди и накара да направим нещо срещу националните ни интереси. България е пълноправен член на ЕС. Ако видим, че македонските колеги се заиграват с истроията ни и националните ни интереси, ще използваме лостовете си. България никога не е казвала, че членството на Република Северна Македония е даденост и ще падне от небото. Трябва да имаме задоволителен резултат от работата на комисията. Решаването на проблема с Гоце Делчев ще бъде една много добра първа стъпка", даде пример Георгиев. 

Темата коментира и журналистът Любчо Нешков. "Промяната в Македония е налице. Членстовото на Скопие в ЕС ще стане благодарение на подкрепата на България. Президентът Стело Пендаровски направи огромна грешка. Политиците не се месят в историята, както направи той, те правят историята. Аз съм убеден, че неговите опити ще се провалят и Северна Македония ще стане член на ЕС, като за първи път от толкова много години ще бъдем заедно не само във военен, но и в икономически съюз. Това е неизбежно. От двете страни има хора, които се опитват да тровят обстановката. Етническата принадлежност на Гоце Делчев не може да бъде променена или решена от Пендаровски или Каракачанов. Те могат само да си мечтаят за това, което той е направил и постигнал. Нека вицепремиерът Красимир Каракачанов да отиде на ГКПП "Логодаж" и види какво става там - разпада се и преминават по една-две коли, вместо хората да общуват. Нали и роумингът щеше да се маха? Сега е 7 лева. Това са нещата, които сближават двата народа, а не ровеното в учебниците по история", категоричен бе той.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.