Македонци създадоха група, призоваваща за насилие срещу българи

https://crimes.bg/analizi/makedonci-sazdadoha-grupa-prizovavashta-za-nasilie-sreshtu-balgari/40001 Crimes.bg
Македонци създадоха група, призоваваща за насилие срещу българи

Македонци създадоха група във Фейсбук, призоваваща за насилие срещу българи и българофили. В групата, озаглавена "Хайде да плюем по българи и българофили" (Ајде да плукаме по бугари и бугараши), беше отправен призив за физическо насилие върху българофилите и нападение на българските туристи в Македония.
Източник:
2020-11-26 19:05:00


Анализи


0

Прочетено: 64134

Кратка връзка
Македонци създадоха група във Фейсбук, призоваваща за насилие срещу българи и българофили. В групата, озаглавена "Хайде да плюем по българи и българофили" (Ајде да плукаме по бугари и бугараши), беше отправен призив за физическо насилие върху българофилите и нападение на българските туристи в Македония. Стената между Македония и България трябва да е най-високата стена, посочва се в един от постовете.Преди дни на страницата са публикувани и списъци с имената на македонски и български граждани с българско национално самосъзнание, за които се призовава да бъдат издирвани и унижавани. За скандалната група сигнализира и евродепутатът Ангел Джамбазки. По повод публикуваните списъци той посочва, че те са за "плюене, преследване, остракиране, унижаване. Списъците на българите "врагове" на титовия, антибългарски македонизъм, в Македония. Списъци, правени в държава, която иска да е част от ЕС". Той заявява, че правата на македонските граждани с българско самосъзнание се нарушават от поне три десетилетия и подчертава, че им е отказано правото на свободно сдружаване, на самоопределение, на свобода на словото или да бъдат част от преамбюла на Конституцията на държавата. По тази причина Джамбазки призовава външният ни министър Екатерина Захариева да реагира незабавно и остро пред македонския посланик и да окаже консулска защита на лицата с българско самосъзнание, включени във въпросния списък, който той определя като "позорен". 

Джамбазки настоява на въпросните лица да бъде оказана и охрана от Министерството на външните работи на С. Македония. "Винаги ревете силно за всякакви човешки "права". Срещу "езика на омразата". За "ценностите на ЕС". Хайде сега да Ви видя, кой ще се осмели да се противопостави на правата "партийна" линия за безусловна и незабавна подкрепа за членство на последния титовистки концлагер в ЕС, кой от Вас ще реагира, ще осъди, ще се възмути", обръща се българският евродепутат към македонските граждани и ги призовава да докладват постовете на въпросната страница за "реч на омразата".

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.