Лидерът на "777" се измъква по делото за проституция

https://crimes.bg/analizi/liderat-na-777-se-izmakva-po-deloto-za-prostituciya/37354 Crimes.bg
Лидерът на "777" се измъква по делото за проституция

"Воденото срещу мен дело е доказателство за абсурда на правосъдната ни система", заяви соченият като бос на сводниците Атанас Мъндев, тартор на известната в недалечното минало сливенска силова групировка "777". Според прокуратурата Мъндев е оглавявал брутална група за трафик на проститутки, която  необезпокоявано в продължение на 11 години,е изнасяла десетки момичета зад граница, от които е натрупала състояние за милиони левове. Сливенският бос изрази съмнение, че ще доживее края на делото и раздразнено констатира, че цялото производство е един фарс, а обвинението е съшито с бели конци.

"Вече седма година ме мотаят по всички инстанции и нищо не могат да докажат. То не бяха отпаднали свидетели, покрити очевидци, изгубени доказателства и сума ти нарушения. Ето, сега ме докараха дотам да се моля да се появят анонимните свидетели и просто да кажат каквото знаят, но, уви, някой явно има интерес това да не се случи", продължи с коментара Мъндев след поредното отложено заседание пред специализирания съд. Той саркастично подметна, че ако това представлявало разбирането на прокуратурата за добре свършена работа, то той със същия успех можело да се занимава с ядрена физика.

Началото на разследването срещу Мъндев е през 2006 г., когато българка от Сливен бе арестувана за проституция в Белгия. В показанията си, дадени пред наши и чужди магистрати, момичето свидетелствало, че от години групата на Мъндев изнася момичета за сексуслуги в Белгия, Холандия и Франция. Думите й били потвърдени и от много други заловени в европейските градове проститутки. Жените разказали на тамошните власти как били горени, пребивани и заплашвани, като много често тези, които не се подчинявали на "Седмиците", изчезвали безследно.

Най-шокиращият разказ по делото е този как  упоени момичета са били изнасяни с ковчези през границата. Потръпевши споделяли как групата ги надрусвала до несвяст и ги напъхвала като мъртъвци в ковчези. Когато те се събудели, момичетата вече били в ръцете на сутеньорите в европейските градове.

Шумният процес, следен изкъсо и от Европейската комисия, стартира наново преди две години в спецсъда, след като Атанас Мъндев веднъж вече бе осъден на 12 г. затвор от Сливенския окръжен съд през 2010 г. С  по 11 г. зад решетки бяха наказани и членовете на бандата му Сeлим Кадиров, Валери Райков и Кольо Иванов, а Ивaн Иванов получи 10 г.

Апелативният съд в Бургас намали наказанията им, а Върховният касационен съд изпрати делото за ново разглеждане в специализирания съд заради процесуални нарушения. Така съдебна сага се проточи близо десетилетие.

Босът твърди че по делото имало СРС-та, които потвърждавали думите му за скалъпеното обвинение. Те били приложени, но никой не им обърнал внимание. От съдържанието на записите ставало ясно как непознат мъж направил предложение на Мъндев срещу 50 хил. лв. да изчисти всичките му проблеми с правосъдието.

Подсъдимите дадоха и друг пример, който според тях си бил чист правен парадокс. Според свидетелските показания в периода, в който действала групата, всички труженички зад граница пращали заработените гулдени по скрити сметки на бандата, обаче гулденът официално паднал като разменно средство в Холандия през 2001 г., като на негово място в обращение влязло еврото. Никой от свидетелите не посочвал обаче да са се пращали евра. Според Мъндев това било така, защото прокурарурата нямала никакви стабилни доказателства, ако въобще е имало група, за какъв период е действала тя.

 

Десетки момичета са били склонени и отвлечени, но едва четири са се престрашили да свидетелстват. След като дали показанията си обаче, момичетата изчезнали от страх и сега не могат да се призоват. Друга спънка е и отказът на пострадалите девойки от показанията им, че са били принуждавани да проституират, а са го правили доброволно.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.